K-test voor 6-12 jaar

Vandaag doe ik de K-test voor 6-12 jarigen. Oei! Men noemt dat in België tieners? Dat vind ik vreemd!

Ook de lijst met onderwerpen valt niet mee. Voor een zesjarige, maar ook nog voor een negen of tienjarige, zegt ‘cultuur’ en ‘inspraak’ of ‘gelijke kansen’ nog niet veel. Nou goed, ik kies vandaag voor het thema ‘gezondheid’.

Ik kan kiezen op de test op twee niveaus te doen: IK of De SCHOOL. Natuurlijk allebei, nieuwsgierig als ik ben. Bij de stellingen moet ik aangeven of de situatie meer of minder op mij of mijn school van toepassing is.

De vragen sturen enigszins in de richting van gezond leven en bewegen. Daarbij zijn de stellingen nou niet bepaald neutraal. "Ik houd mijn lichaam fris en gezond", tja, het is niet erg wenselijk om hier "totaal niet van toepassing" in te vullen! Dat kan een kind van zes best begrijpen.

De stellingen over roken en drugs zijn in mijn ogen wat voorbarig voor een kind van zes tot negen (hopelijk nog wat ouder). Ook vind ik de vragen soms erg moeilijk geformuleerd voor deze leeftijdsgroep.

Maar bovenal vraag ik me heel sterk af, wat het invullen van deze test nu bijdraagt aan mijn inzicht over gezondheid. Ik kan opmerken dat ik laag scoor en dat ik dus niet al te gezond leef. Ik kan ook opmerken dat ik hoog scoor en dat het dus wel meevalt. Je krijgt namelijk op het laatst de gemiddelde score te zien, vergeleken met je eigen score.

Maar eh… wat maakt dat me wijzer? Ik krijg sterk het gevoel dat deze test niet werkelijk gericht is op inzicht en verandering, maar alleen op het voorhouden van een spiegel. Dat, terwijl de site pretendeert:

  1. "Zet aan tot zelfreflectie. Een individu/de school neemt de stand van zaken op. Hoe groen, hoe gezond, hoe democratisch, hoe participatorisch, hoe kunstig, hoe sportief, hoe bewust leer, leef en kies ik? De K-test geeft individuen en scholen de kans zichzelf te beoordelen.
  2. Stelt nieuwe doelen, zet aan tot verandering. De parameters zijn uitdagingen om het eigen handelen te verbeteren. Bij herberekening van de K-test evalueert men de eigen gedragsverandering.
  3. De K-test spoort individuen en scholen aan om bewust te handelen.
  4. De K-test heeft een signaalfunctie voor kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten, directie, beleidsmakers. "

Morgen doe ik een ander thema van de K-test, gericht op een andere leeftijdsgroep. Eens kijken hoe dat bevalt.

Lees ook:Niptest vindt gretig aftrek bij zwangere vrouwen
Lees ook:Aandachtsconcentratietest
Lees ook:Veel aanstaande moeders kiezen voor nieuwe downtest
Lees ook:Bepaal de leerstijl van je kind
Lees ook:Opvoedingsstijlen-test

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>