Zelf in stuitligging geboren? Vergote kans dat je kind ook zo komt!

Een geboorte in stuitligging is genetisch bepaald. Wie zelf geboren is in stuitligging, heeft twee keer zoveel kans om een baby op de wereld te zetten is stuitligging. Het maakt daarbij niet uit of de aanstaande vader of moeder in stuitligging is geboren, wel of ze al dan niet vroegtijdig ter wereld kwamen. Even navragen bij paps en mams dus!

Bij wie prematuur in stuitligging ter wereld kwam, hebben de nakomelingen niet meer kans om in stuitligging ter wereld te komen. "Omdat de stuitligging te wijten was aan de vroeggeboorte, niet aan de genen", aldus de wetenschappers.

Ze kwamen tot hun bevindingen na een grootschalige studie na analyse van 387.555 ouders en hun kinderen, geboren tussen 1967 en 2004. Een Noorse studie bij 35.000 mannen die kinderen hebben bij twee verschillende vrouwen, ondersteunt de bevindingen.

Een stuitligging komt voor bij één op 20 bevallingen. Daarbij wordt de baby als het ware 'achterstevoren' geboren: in plaats van hoofd eerst en voeten laatst, komen achterwerk en beentjes er het eerst uit. Meestal probeert men een baby in stuitligging nog te laten draaien, omdat het risico bij de geboorte veel groter is.

Lees ook:Er moet veel meer gedraaid worden bij een stuitligging
Lees ook:Fikse daling keizersnedes door uitwendig draaien baby
Lees ook:Keizersnede vaak onnodig uitgevoerd
Lees ook:ADHD heeft meer kans bij te vroeg geboren kids
Lees ook:Snel achter elkaar zwanger worden kan tot vroeggeboorte leiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>