Rokende moeders zorgen voor emotionele problemen kinderen

daughter-smoking-cigarIk begrijp rokende mensen echt niet… Het is zo ontzettend bewezen slecht voor je, waarom zou je? Maar wat ik nog erger vind: rokende ouders. Niet alleen verkort je je eigen leven, je benadeelt er ook de gezondheid van je kinderen mee. Roken tijdens de zwangerschap heeft namelijk langetermijngevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen en kan bijdragen aan emotionele problemen bij jonge kinderen, zo blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC. Tot een kwart van de vrouwen in de VS, Denemarken en Zweden zegt te roken tijdens de zwangerschap, ondanks bewijzen voor een verband tussen blootstelling aan tabak en zwangerschapsproblemen, zoals vroeggeboorte.Ook in Nederland is het percentage rokende zwangeren vrij hoog. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat de hersengroei al in de baarmoeder verminderd was als moeders in meerdere trimesters rookten.
Dr. Hanan El Marroun en haar collega?s wilden onderzoeken of deze effecten van langdurig roken tijdens de zwangerschap er op latere leeftijd ook nog waren. Dit heeft zij onderzocht door hersenscans te maken van 6- tot 8-jarige kinderen die tijdens de zwangerschap waren blootgesteld aan roken. Kinderen waarvan de moeders tijdens de zwangerschap doorrookten, hadden kleinere hersenvolumes, met zowel minder grijze als witte stof. De kinderen vertoonden meer emotionele problemen zoals depressieve verschijnselen en angst.
El Marroun: “Wij zien bij kinderen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabak een verdunning van de bovenste frontale cortex, een hersengebied waarvan wordt aangenomen dat het emoties reguleert. Als moeders vroeg in de zwangerschap stoppen met roken, vinden we geen verschillen in hersenstructuren of gedrags- en emotionele problemen ten opzichte van kinderen waarvan de moeder nooit gerookt heeft.” De resultaten van het onderzoek verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Neuropsychopharmacology.

Lees ook:Rokende zwangeren drinken vaak ook
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap? 50% meer kan op dik kind!
Lees ook:Lang doorwerken tijdens zwangerschap hartstikke slecht
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap verdikt bloedvatwand kind
Lees ook:Meeroken zorgt voor hyperactieve kinderen en gedragsproblemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>