Ouders bepalen hoe het figuur van een kind eruit ziet

Mensen die van hun ouders veel erfelijke factoren hebben meegekregen die van invloed zijn op gewicht, wegen 7 tot 9 kilo meer dan mensen die weinig van die factoren hebben geërfd. Of je als gevolg van dat extra gewicht een appelvorm of een peervorm krijgt, blijkt ook al te worden bepaald door je erfelijk materiaal. Onderzoekers publiceerden deze bevindingen in het internationaal tijdschrift Nature Genetics, meldt het Rotterdamse Erasmus MC. Wij als ouders bepaen dus voor een belangrijk deel hoe het figuur van onze kinderen eruit zal zien. Genetisch dan… Want ik geloof ook wel dat wat wij onze kinderen voorschotelen een belangrijk onderdeel van de eindomvang bepaalt. De onderzoekers keken enerzijds naar de erfelijke factoren die mensen gevoeliger maken voor zwaarlijvigheid. Van de 18 nieuwe erfelijke varianten die daarbij aan het licht kwamen, bleken verschillende via de hersenen een rol te spelen in het ontstaan van overgewicht.
Daarnaast bestudeerden de onderzoekers hoe erfelijke factoren van invloed zijn op de verdeling van het lichaamsvet. Waar we vet opslaan in ons lichaam, beïnvloedt onze gezondheid. Mensen die meer vet hebben rondom de taille (appelvorm) hebben een grotere kans op het ontstaan van suikerziekte (type-2) en hart- en vaatziekten.
Het opslaan van vet in de dijen en de billen (peervorm) lijkt echter een zekere bescherming te bieden tegen suikerziekte en hoge bloeddruk. De onderzoekers vonden nu 13 erfelijke factoren die invloed hebben op deze lichaamsvormen.

Lees ook:Kindertrauma’s trigger voor schizofrenie
Lees ook:Slecht slapende kleine kinderen grotere kans op overgewicht
Lees ook:Verdubbeling aantal kinderen met diabetes
Lees ook:Op dieet tijdens zwangerschap vergroot kans op diabeteskind
Lees ook:Laag gevoel van eigenwaarde zorgt voor dikke kinderen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ouders bepalen hoe het figuur van een kind eruit ziet

  1. Neely Brading

    Thank you for an additional nice article. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article Ouders bepalen hoe het figuur van een kind eruit ziet | Kinderspul. I am hoping for more from you in the future as well.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>