Verdubbeling aantal kinderen met diabetes

Schokkend! Het aantal gevallen van diabetes type 1 bij kinderen onder vijf jaar zal in Europa verdubbeld zijn in 2020. Suikerziekte bij kinderen onder vijftien jaar zal 70 procent meer voorkomen dan nu het geval is.

Dat stellen onderzoekers op basis van de gegevens over suikerziekte over de jaren 1989-2003. Vooral in de vroegere communistische landen van Oost-Europa zal de ziekte toeslaan. Het internationale onderzoek is donderdag in het vooraanstaande Britse medische tijdschrift The Lancet gepubliceerd. Mensen met diabetes type 1 maken zelf in het geheel geen insuline meer aan. De ziekte heette vroeger ook wel jeugddiabetes, omdat zij vooral bij mensen onder 30 jaar ontstaat. Ongeveer 10 procent van de 180 miljoen diabetespatiƫnten in de wereld lijdt aan type 1. Verwacht wordt dat in 2020 160.000 Europese kinderen onder de vijftien jaar diabetes 1 hebben. Momenteel zijn dat er 94.000. Het is niet bekend waarom de ziekte zo snel om zich heen grijpt. De stijging is volgens de wetenschappers dramatisch en kan niet alleen worden toegeschreven aan genetische factoren. De moderne levensstijl en milieufactoren zouden mogelijk de boosdoeners zijn. Maar wat precies de suikerziekte bevordert, is nog onbekend. Het is ook niet duidelijk hoe het er buiten Europa voor staat. Europese landen hebben betrouwbare gegevens over de aandoening opgeslagen, wat het onderzoek mogelijk heeft gemaakt. Die gegevens ontbreken in veel landen, inclusief de Verenigde Staten.

Lees ook:Campagne voor meer begrip diabeteskinderen van start
Lees ook:Leer je kind met dit spel alle landen van Europa kennen
Lees ook:Sweet Dreams maakt dromen van jongeren met diabetes waar
Lees ook:Kinderen met diabetes: komen jullie op bezoek bij onderzoeker Bart Roep?
Lees ook:Belgische kinderen grootste etterstralen van Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>