Kleine kinderen krijgen niet teveel zoetstoffen binnen

Wij ouders krijgen nogal eens te horen dat we het slecht doen: Teveel vet, te weinig beweging, te veel zout… Dan nu eindelijk eens een keer een positief bericht. Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit is gebleken dat kinderen van 2 tot 7 jaar oud niet te veel zoetstoffen binnenkrijgen. Die kunnen we mooi in onze zak steken! De VWA pleit wel voor nader onderzoek naar deze stoffen, omdat ze steeds vaker aan het eten worden toegevoegd. „Bij kinderen is vaak sprake van een gelijktijdige blootstelling aan meerdere soorten zoetstoffen. Het is niet wetenschappelijk vastgesteld of mengsels van deze stoffen een nadelig gezondheidseffect kunnen hebben”, aldus de autoriteit dinsdag.
Zoetstoffen zitten overal in. Kinderen krijgen ze binnen door yoghurtdranken, siropen, tandpasta en supplementen als vitaminepreparaten. Meer dan de helft van de 2- tot 7-jarigen consumeren kunstmatig gezoete levensmiddelen.
De zogenoemde aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) wordt niet overschreden. Die grens is de hoeveelheid die per dag kan worden ingenomen zonder gezondheidsrisico’s te veroorzaken.
Volgens het Voedingscentrum bereiken jonge kinderen bij bepaalde zoetstoffen als sorbitol relatief snel de grens (ADI). Daarom adviseert het centrum het aantal glazen light frisdrank, siroop en yoghurtdrank te beperken. Sorbitol komt vooral voor in suikervrij snoepgoed.
Maandag maakte de VWA bekend dat peuters en kleuters te veel zout binnenkrijgen. Ook volwassenen nemen een te grote hoeveelheid zout tot zich.

Lees ook:Kinderen krijgen veel en veel veel zout binnen
Lees ook:Kindersnacks bevatten teveel zout
Lees ook:Geef je kind niet teveel zout
Lees ook:Geef je kind geen kunstmatige zoetstoffen!
Lees ook:Ouders: kijk uit dat je je kind niet teveel zout geeft!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>