ADHD kinderen hebben beweging nodig

Kinderen met ADHD kunnen zich beter concentreren als ze bewegen, dat blijkt uit recent onderzoek. Daarom moeten leerkrachten en ouders hen niet proberen in toom te houden, maar deze kinderen net veel laten bewegen als ze taken moeten maken. Laat ze dus rennen als ze aan het rekenen zijn!

Onderzoeker Mark Rapport ontdekte uit onderzoek bij 23 jongens tussen 8 en 12 jaar dat kinderen met ADHD schuiven of wiebelen met de stoel of prullen met de handen om zich beter kunnen concentreren. Deze bewegingen leidt ze dus niet af, maar helpt hen bij het oplossen van taken. Stimulerende middelen als cafeïne of rilatine, helpen je stil te zitten en je te concentreren. Ze geven je kortetermijngeheugen een boost en helpen je bij het oplossen van een wiskundig probleem. Beweging doet net hetzelfde voor kinderen met ADHD, zij hebben namelijk problemen met dat werkgeheugen. Rapport ontdekte ook dat ADHD-patiënten niet altijd zo actief zijn. Als ze naar een spannende scène in een film kijken, zitten ze stil. Dan hebben ze dat werkgeheugen niet nodig. Rapport raadt daarom leerkrachten aan niet te veel het werkgeheugen van kinderen met ADHS te belasten. “De meeste leerkrachten beseffen niet hoe hun hersenen werken. Ze geven hun leerlingen heel wat instructies: “Neem je agenda en je handboek op pagina 23 en los oefening 5 op.” Ze doen dit snel na elkaar, maar dat is te veel voor deze kinderen. Ook ouders doen dit als ze hun kinderen iets vragen. Bij ADHD-patiënten is het belangrijk dat je de uitleg in verschillende kleine stukken opdeelt. Anders zijn ze op het einde van je uitleg vergeten, wat je aan het begin zei.”

Verder is er volgens Rapport geen ander middel dat deze kinderen kan helpen. Medicatie als ritaline kan slechts in beperkte mate baten. De wetenschapper hoopt door meer onderzoek te verrichten ADHD-patiënten beter te kunnen helpen.

Lees ook:Geheugen van ADHD-kids op kleuterleeftijd al minder
Lees ook:O JEE ADHD! in de klas
Lees ook:Botox om kwijlen kinderen met hersenbeschadiging tegen te gaan
Lees ook:ADHD is absoluut geen trend of modeverschijnsel
Lees ook:ADHD zit kinderen in de genen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>