Veel Nederlandse kinderen door dieet ouders te mager

e magere peuters zijn tegenwoordig een bron van zorgen voor Nederlandse artsen. Ouders die bang zijn voor overgewicht, onthouden hun kinderen soms belangrijke voedingsstoffen. Oeps…we slaan dus door! Ik herken het wel. Ook in koop erg veel light en suikervrije producten uit angst dat mijn kinderen anders te dik worden. Maar ik sla verder niet heel erg door volgens mij. Gisteren hebben we pannenkoeken gegeten, vandaag weer braaf spinazie. Maar er is wel iets waar ik heel slecht in scoor: boter op brood…

Ouders zorgen ervoor dat hun kinderen te weinig onverzadigde vetten opnemen. Peuters hebben deze nodig om te groeien en weerstand op te bouwen. Dieet- en lightproducten bevatten te weinig van deze vetten. “De kinderen eten wat de pot schaft en krijgen vaak net als hun ouders vetarme producten te eten of halvarine in plaats van margarine op hun boterhammen. Of ouders smeren de boterham gewoon niet” aldus de Nederlandse artsen. (Quilty!!! Ik lust namelijk zelf geen boter…)

Ook de Nederlandse diëtiste Renée Nijtmans krijgt regelmatig te maken met peuters die door het dieet van hun ouders te mager zijn. Zij adviseert ouders van opgroeiende kinderen boterhammen juist wel te smeren met margarine en met beleg te variëren. “Ook raad ik ouders aan vloeibaar vet te gebruiken voor het bereiden van vlees en eventueel wat olie toe te voegen aan groenten”, aldus Nijtmans.

Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO verzamelt elke 10 jaar cijfers over de groei van kinderen. Volgens een woordvoerder is over te magere kinderen nog weinig bekend omdat er vooral aandacht was voor overgewicht. De laatste cijfers over groei stammen uit 1997 en de nieuwe moeten nog worden verzameld. “We hebben in de oude cijfers al wel de eerste signalen gezien van kinderen met ondergewicht. In de nieuwe cijfers zullen we er bijzondere aandacht aan besteden”.

Lees ook:Smeerdiploma zet peuters aan tot margarine op brood
Lees ook:Nederlandse baby’s het minst bij hun ouders…
Lees ook:TNO onderzoekt voeding van peuters en kleuters
Lees ook:Recept voor muffin
Lees ook:Kruimeltaart met vruchten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>