En dit zijn de kanshebbers op de Gouden Griffel 2008!

De Griffeljury bekroont dit jaar negen kinderboeken met een Zilveren Griffel; vijf krijgen de eervolle vermelding Vlag en Wimpel. Kanshebber voor de Gouden Griffel 2008 –  de prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar – zijn vijf titels. Dit werd vandaag bekendgemaakt door de Stichting CPNB, de organisator van de prijs. De prijzen worden op dinsdagavond 30 september uitgereikt, de avond waarop de 54ste kinderboeken-week feestelijk van start gaat met het Kinderboekenbal.

Van de bekroonde boeken maken de volgende vijf kans op een Gouden Griffel 2008:

Lang geleden van Arend van Dam (Van Holkema & Warendorf

De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten van Gerrit Komrij  (Prometheus)

Sjaantje doet alsof van Sjoerd Kuyper (Nieuw Amsterdam)

Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten (Nieuw Amsterdam)

Eén miljoen vlinders van Edward van de Vendel (De Eenhoorn)   

Volgens de Griffeljury was de kwaliteit van de boeken zeer hoog en hebben de lezende kinderen in de Lage Landen geluk. Ze krijgen een gevarieerd en hoogstaand aanbod van boeken die in het Nederlands zijn geschreven én daarbovenop de mooiste boeken uit het buitenland. In de vergelijking met een wielerwedstrijd: “Een aantal kansloze afvallers in de eerste kilometers, een grote groep mededingers die aan elkaar gewaagd zijn, een aanzienlijke vluchtergroep met snelle benen en tactisch inzicht (lees: een vlotte pen en vertrouwdheid met de doelgroep) en een kopgroep die voor een spannende finish zorgt”, aldus de jury.

Vijf categorieën

De Zilveren Griffels zijn door de CPNB toegekend in verschillende categorieën, op voordracht van een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Majo de Saedeleer, directeur Stichting Lezen Vlaanderen. De bekroningen van de jury kennen sinds vorig jaar vijf categorieën: tot 6 jaar; vanaf 6 jaar; vanaf 9 jaar; Informatief en – de meest recent toegevoegde – Poëzie. Sinds vandaag kan jong en oud raden welk van de boeken de bekroning Gouden Griffel 2008 ten deel zal vallen. Raden kan op www.griffels.nl. Deelnemers maken kans op een uitnodiging voor het  Kinderboekenbal: twee volwassenen in gezelschap van twee kinderen.

De Kinderboekenweek – van woensdag 1 t/m zaterdag 11 oktober – staat dit keer geheel in het teken van poëzie onder het door Joke van Leeuwen verwoorde motto Zinnenverzinzin. Auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Hans Hagen. Het Prentenboekje is van de hand van Charlotte Dematons. NS is hoofdsponsor van de Kinderboekenweek.

Lees ook:En het Gouden Penseel 2008 gaat naar…
Lees ook:Recordoplage kinderboekenweekgeschenk
Lees ook:‘Een kleine kans’ is het beste kinderboek van 2007
Lees ook:Eten en snoepen tijdens de kinderboekenweek 2009
Lees ook:Kinderboekenweek over dieren

1 Reacties // Reageer

One thought on “En dit zijn de kanshebbers op de Gouden Griffel 2008!

  1. sifras

    gestooooooooooooooooooooordd

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>