Bedplassen

Eén van onze kinderen van zes jaar is allang ‘droog’. Maar de laatste maanden droomt ze af en toe dat ze naar de wc gaat – en dan gaat het wel eens mis. Het grappige is dat wij, ouders, allebei ook nog levendige herinneringen hebben aan dat soort dromen. En ook dat het wel eens een nat bed opleverde. Vannacht begon het met dikke paniek, huilen en roepen. Maar mijn man zorgde voor een wasbeurtje en vertelde over zijn eigen dromen en bedplassen. Wat was ons kind opgelucht! De nachtelijke onderbreking eindigde in lachen en grapjes maken. Ik zorgde ondertussen voor schone lakens. Om half drie allemaal weer in (een droog) bed.

Hoe reageer jij als je kind nat is?

Vakantie is overigens een periode dat kinderen soms weer gaan bedplassen. Dit komt door het gebrek aan regelmaat en veiligheid, dat kinderen kunnen ervaren in een vreemde omgeving.

Meer informatie over bedplassen vind je hier en hier.

Plaatje

Lees ook:Plaswekker als redding voor bedplassen?
Lees ook:Doorbraak in onderzoek naar bedplassen?
Lees ook:Huilen als je kind voor het eerst naar school gaat
Lees ook:Urifoon: plaswekkers met training tegen bedplassen
Lees ook:Zindelijkheidstraining: op welke leeftijd?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Bedplassen

  1. Esther

    Mijn dochtertje is pas 3,5 maar sinds een halfjaar is Rochelle hellemaal zindelijk.. het gaat harstikke goed maar toen ze 2 weken geleden in bed geplast had was ze hellemaal overstuur.. we hebben samen haar bedje verschoond en heb uitgelegd dat het nix geeft.. maar zo sneu om zo’n kleine hellemaal overstuur te zien

      /   Reply  / 
  2. Christa

    Het ene kind slaapt gewoon door tot ‘s ochtends, het andere wordt ‘s nachts schreeuwend van schrik wakker. Vóór het verschonen is het goed om je kind even te troosten. Bijvoorbeeld door te zeggen: ik snap dat je geschrokken bent. Jij vindt het heel naar.Ik vind het niet erg. Jij wel.
    Voor je kind is het niet ‘niks’. Door deze manier van erkennen, laat je allebei weten: het is niet erg, maar jij vindt het wel heel rot.
    Ook kun je je kind later op de dag laten weten, dat het heel gewoon is en dat het wel eens tot zes of zeven jaar oud kan gebeuren.
    De schrik van je kind is echter een soort reflex en ‘s nachts geldt dit soort rationaliteit niet. Als ouder zul je deze reactie van je kind gaan herkennen en er je ‘antwoord’ op vinden.
    Mijn eigen ervaring is, dat de schrik het snelst over is als je met die erkenning begint: jij bent erg geschrokken hè?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>