Voorlezen ook bij baby’s al zeer effectief

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar je kunt een baby best voorlezen. Want voorlezen stimuleert bij alle baby’s vanaf acht maanden de taalontwikkelin. En temperamentvolle baby’s zijn er verreweg het meest bij gebaat, zo stelt pedagoge Heleen van den Berg van de Universiteit Leiden in haar proefschrift. Dus heb je een flink drukke baby, dan weet je wat je te doen staat! Juist: voorlezen maar!
Bij het voorlezen krijgen baby’s met complexere taal te maken dan tijdens het eten, spelen en naar bed brengen. Vandaar dat voorlezen de taalontwikkeling van baby’s vanaf acht maanden stimuleert. Het effect is al na vijftien maanden meetbaar. Na 22 maanden onderscheiden de jong voorgelezen baby’s/peuters zich nog meer. Door hun taalontwikkeling te blijven stimuleren neemt ook hun belangstelling voor verhaaltjes, liedjes en rijmpjes snel toe. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect waardoor de woordenschat van de kleintjes sneller blijft groeien. Dit geldt voor alle baby’s maar vooral voor baby’s die dermate temperamentvol zijn dat dit een sta-in-de-weg is in de communicatie tussen de ouders en het kind. Het betreft hier prikkelbare kinderen die snel huilen. Die problematiek heeft ook een negatief effect op de taalontwikkeling. Onder invloed van BoekStart zetten deze ouders zich over het moeilijke gedrag van hun kind heen en lezen ze het desondanks voor.

Van den Berg komt tot haar conclusies na onderzoek van het programma BoekStart, een initiatief van de Stichting Lezen waarmee in Nederland landelijk is begonnen. Jonge ouders krijgen, als hun kind drie maanden oud is, een waardebon voor een in de openbare bibliotheek gratis op te halen BoekStart-koffertje met daarin twee boekjes waarvan een met een cd met liedjes en een gratis lidmaatschap van de bibliotheek voor de baby. De promovenda onderzocht ook welke ouders wel en welke niet het BoekStart-koffertje ophalen. Ze ontdekte dat ouders van temperamentvolle baby’s die de verbale communicatie als problematisch ervaren, het koffertje vijf keer vaker ophalen dan ouders met een niet temperamentvol kind. Van den Berg concludeert dat die eerste groep kennelijk hoopt dat voorlezen de verbale relatie met het kind ten goede zal komen.

Van den Berg vond ook dat de hogeropgeleiden met een al te temperamentvol kind vaker deelnemen aan BoekStart (bijna 39%) dan lageropgeleiden met een MBO-diploma of lager (13%). Dit hoewel zij via de ingevulde vragenlijst even vaak problemen in de verbale omgang met hun temperamentvolle kind aangeven. Maar kennelijk voelen zij minder de urgentie om daar op korte termijn verandering in aan te brengen. Van den Berg adviseert dan ook meer bekendheid te geven aan het effect van BoekStart, bijvoorbeeld via de consultatiebureaus.
Het onderzoek van Van den Berg is uniek: in het algemeen wordt er heel weinig experimenteel evaluatieonderzoek verricht naar interventies met jonge kinderen.

Lees ook:Als je kind opvliegend en temperamentvol is…
Lees ook:Reageer vooral heel blij als je baby probeert te brabbelen
Lees ook:Stimuleer de taalontwikkeling van je kind
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap? Reken maar op een chagrijnige baby!
Lees ook:Borstvoeding goed ter voorkoming van infecties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>