Baby’s weten best wat mag en niet mag!

Een baby van vijftien maanden weet al of iets goed of fout is. Gaaf hè? Dus laat je kleintje er zeker niet mee wegkomen dat ie keihard aan je haar trekt! Of een plant uit de vensterbank slaat. Dat baby’s dingen snel oppakken wisten we al langer, maar uit recent onderzoek blijkt dat het verschil tussen goed en fout een vaardigheid is die baby’s al vroeg bezitten. Baby’s die dit verschil al kunnen maken, delen ook sneller hun speelgoed met anderen.
Jessica Sommerville, docente psychologie aan de Universiteit van Washington, zegt: “Onze bevindingen laten zien dat baby’s deze normen van eerlijkheid en oneerlijkheid eerder doorhebben dan we dachten.”
Er werden twee video’s aan baby’s van vijftien maanden laten zien. In de eerste video kregen twee mensen dezelfde hoeveelheid crackers en daarna kregen ze allebei een verschillende hoeveelheid. Hetzelfde werd met melk gedaan.
Onderzoekers hebben – aan de hand van de video’s – gemeten hoe lang baby’s keken naar de verdeling van crackers en melk. Ze ontdekten dat de meeste baby’s langer keken naar degene die een andere hoeveelheid kreeg. Hieruit blijkt dus dat ze wel degelijk het verschil tussen goed of fout weten. “Baby’s verwachten een eerlijke verdeling en ze waren verrast om te zien dat iemand meer kreeg dan de ander”, zei Jessica.
In de tweede video filmden onderzoekers in hoeverre baby’s bereid zijn hun speelgoed aan vreemden te geven. Baby’s die bij de eerste video de ongelijkheid in voedsel herkenden, gaven nu eerder hun favoriete speeltjes weg, dan degene die het verschil nog niet herkennen.

Lees ook:Baby’s zien wat slecht is en wat niet!
Lees ook:Geef je kind niet te lang de fles!
Lees ook:Het langste eind
Lees ook:Nieuwe regels moeten babyvoeding nog veiliger maken
Lees ook:Laat kinderen bij pijn kijken naar grappige televisie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>