Moeilijk of makkelijk? Het temperament van je kind

Baby’s (kinderen) kunnen in drie groepen onderscheiden worden:

Huilt je kind veel? Slaapt hij onregelmatig? Komt zijn ontlasting ook niet op gezette tijden? Reageert je kind afwerend en driftig? Ongeveer 10% van de kinderen vertoont deze kenmerken. Het is niet onrustbarend, maar ouders hebben er best wat mee te stellen. Hun geduld wordt op de proef gesteld door deze kinderen met een ‘moeilijk temperament’.

Daarnaast worden kinderen met een gemakkelijk temperament en ‘langzame starters’ onderscheiden.

Past je kind zich gemakkelijk aan aan nieuwe situaties? Is hij regelmatig en positief ingesteld? Dan heb je een kind met een gemakkelijk temperament. Hij maakt deel uit van 40% van de kinderen. Jullie boffen!

Dan heb je nog de langzame starters. Zij zijn wel wat regelmatiger dan de kinderen met een moeilijk temperament, maar ze reageren wel negatief op nieuwe situaties. Ze kunnen zich moeilijk aanpassen. Het zijn afwachtende en later soms verlegen kinderen. Ongeveer 15% van de kinderen zijn langzame starters.

De rest van de kinderen (toch nog 35%) is niet gemakkelijk in te delen.

Op zich hoeven de verschillende temperamenten geen problemen op te leveren, hoewel het ‘moeilijke’ kind natuurlijk meer vergt van de ouders. Als deze zich hierop kunnen instellen en geen ‘roze wolk’ ideeën blijven koesteren, lukt het de meeste ouders prima.

Het gaat er dan ook vooral om, dat de ouders een omgeving weten te crëeren die past bij het temperament van hun kind. Dat is lastiger, als zij zelf een ander temperament hebben.

Bron: verschillende boeken over pedagogiek beschrijven deze indeling van Thomas en Chess, in dit geval Dorothea Timmers-Huigens, Opvoeden praktisch bekeken, Bohn Stafleu van Loghum.

Lees ook:Boutriba; bijzondere bodycare voor kinderen
Lees ook:Lager inkomen & lagere opleiding ouders: lastige baby’s
Lees ook:Hoogbegaafd
Lees ook:Geef baby met groeiachterstand niet teveel eten
Lees ook:Hoe handig: een opblaasbare stoelverhoger voor in de auto

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>