Let op: brugklasser loopt extra gevaar op de fiets!

Het aantal jongeren van 12 jaar dat in de maand september ongelukken heeft op de fiets, ligt beduidend hoger dan het aantal ongelukken van kinderen in andere leeftijden of in andere maanden. Het wordt voor mij dus extra streng waarschuwen: hij is dan wel geen brugklasser meer, maar ook mijn 13-jarige zoon stapt volgende week weer op de fiets (en als het aan hem ligt mét een koptelefoon op)! Dat brugklassers de meeste ongelukken hebben, blijkt uit een data-analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), op basis van politie- en ziekenhuiscijfers van het aantal fietsslachtoffers tussen de 10 en 15 jaar van 1993 tot en met 2009. Recentere cijfers zijn niet voorhanden.Het is niet onderzocht of er een relatie bestaat tussen de start van het nieuwe schooljaar en verkeersveiligheid, maar dat is volgens de woordvoerder wel aannemelijk. Het aantal slachtoffers onder 12-jarigen is met gemiddeld 187 in september significant hoger dan het gemiddelde van 103 slachtoffers per maand onder 13 tot 15-jarigen.

Onder slachtoffer verstaat de SWOV een ongeval waarbij de politie of het ziekenhuis bij betrokken is. „Van gebroken pols tot overlijden. Maar gelukkig komen noodlottige ongevallen niet meer dan maximaal 10 keer per jaar voor.”

Lees ook:Fietshelm wel of niet verplicht bij kinderen?
Lees ook:Kinderen: niet bellen op de fiets!!!
Lees ook:Jongeren een jaar eerder hun rijbewijs verstandig? Lijkt me niet…
Lees ook:Alle kinderen een fietshelm op
Lees ook:Strikt anti-pestbeleid op scholen werkt goed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>