Hoe overbezorgde ouders obesitas in de hand werken

Kinderen van overbezorgde ouders hebben meer kans op obesitas, omdat ze niet vrijuit mogen spelen, zo blijkt althans uit een nieuwe Amerikaanse studie. De onderzoekers van de North Carolina University spreken over ‘helikopterouders’, omdat het gaat om mama’s en papa’s die voortdurend boven hun kinderen ‘zweven’ en elke beweging van nabij volgen. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je ze vrij moet laten en dat dat heel moeilijk is. Maar echt, die vleugels zo krampachtig om je kinderen heenslaan heeft heel wat negatieve gevolgen. De onderzoeksgroep bestudeerde 20 parken in het Amerikaanse stadje Durham, waar heel wat ouders met hun kinderen komen spelen. “Uit eerder onderzoek is gebleken dat parken cruciale plaatsen zijn om kinderen te helpen om actief te blijven”, vertelt onderzoeksleider Dr. Jason Bocarro. “Bovendien konden we zo ook de lagere klassen van de bevolking bestuderen, want parken zijn voor iedereen vrij toegankelijk.”
De onderzoekers noteerden voor elk kind of het zittend, matig actief of uitbundig speelde. “We stelden vast dat er heel wat helikopterouders waren”, zegt Dr. Bocarro. Zij laten hun kinderen niet spontaan spelen, omdat ze bezorgd zijn over wat er kan gebeuren. Ze hebben liever dat hun kind zich zittend bezighoudt.
“Deze vaststellingen zijn erg zorgwekkend”, vindt Bocarro. “Er zijn nu al heel wat kinderen met overgewicht en dat wordt nog eens in de hand gewerkt door hen te overbeschermen. Kinderen moeten kunnen lopen, fietsen of ravotten in de tuin. Dat is veel beter dan hen voor de computer of televisie te laten zitten”, besluit Bocarro.

Bron: HLN

Lees ook:Overbezorgde ouders vergroten kans op dik kind
Lees ook:Zo belangrijk is buitenspelen ECHT voor je kind…
Lees ook:Kinderen spelen steeds minder buiten omdat ouders bang zijn
Lees ook:Niets te doen vandaag? Ga met de kids naar het park!
Lees ook:Gewone melk en vast voedsel juist goed als de baby 4 maanden is

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>