Het gaat slecht in de kinderopvang…

Mijn oudste twee kinderen zijn alletwee naar een kinderdagverblijf gegaan. Maar voor de jongste ga ik dat naar alle waarschijnlijkheid niet doen. De reden? Heel simpel: het is te duur! En zo denkt half Nederland erover. Het gaat slecht in de kinderopvang.  Ook werkloosheid van een van de ouders is een belangrijk argument om minder een beroep te doen op kinderopvang. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) maandag in een rapport. De afname begon in 2012. Naast de kosten en werkloosheid van een van de ouders werken ouders sindsdien ook minder uren buitenshuis.Moeders die eind 2011 gebruik maakten van kinderopvang, werken nu gemiddeld 1,6 uur minder dan destijds. Ook de arbeidsduur van de vaders nam iets af. In 2011 kregen 120.000 nieuwe kinderen een kinderopvangtoeslag voor dagopvang. Twee jaar later was dat afgenomen tot 94.000. Bij de buitenschoolse opvang ging dat aantal terug van 91.000 naar 76.000 ‘nieuwe’ kinderen. Tegelijkertijd nam de uitstroom toe.

In 2011 werd de toeslag beëindigd van 116.000 kinderen met dagopvang en van 83.000 kinderen met buitenschoolse opvang. Een jaar later stroomden respectievelijk 133.000 en 98.000 kinderen uit.

Vooral negatief over de kosten zijn ouders die nu minder kinderopvangtoeslag krijgen dan voorheen, te maken hebben gehad met gestegen kosten per uur opvang, ouders die moeilijk rond kunnen komen en ouders van wie het huishoudinkomen is gedaald of vrezen daar in de toekomst mee te maken te krijgen.

Lees ook:Kinderopvangtoeslag aanvragen moet binnen drie maanden na aanvang
Lees ook:Kosten kinderopvang stijgen, ouders gaan niet minder werken
Lees ook:Kinderopvang steeds populairder, ondanks stijgende kosten
Lees ook:Kinderopvangtoeslag aanvragen moet voortaan binnen drie maanden na aanvang
Lees ook:Een op de vijf kinderen naar kinderopvang

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>