Zakgeld maakt kinderen wijs met centjes

Geef je kinderen, zeker in tijden van kredietcrisis, zakgeld. Ze leren er namelijk door goed met geld om te gaan blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), waar ruim vijfhonderd ouders aan hebben meegewerkt. Kinderen van zes en zeven jaar die zakgeld krijgen, gaan beter met geld om dan leeftijdgenootjes die geen zakgeld krijgen. Zij herkennen het verschil tussen de verschillende euromunten en kunnen de waarde ervan beter inschatten. Wij hebben het ook al een tijdje ingesteld, maar ik vergeet het gewoon steeds. Mijn zoontje denkt dat hij inmiddels al 100 euro heeft gespaard… :)

Van de zes- en zevenjarigen die zakgeld krijgen, kent 55 procent de waarde van de verschillende munten. Bij kinderen die nog geen zakgeld krijgen is dat 36 procent. Ouders die hun kroost zakgeld geven, tellen ook vaker het geld met hun kinderen dan ouders die geen zakgeld geven.Door samen het geld te tellen, leren kinderen volgens het Nibud spelenderwijs met geld omgaan.

Je kinderen zomaar wat geld toestoppen, vindt het Nibud niet verstandig. Kinderen zouden juist regelmatig geld moeten krijgen, zodat ze beter leren om uit te komen met hun ‘inkomen’. Als kinderen geld uitgeven, is dat meestal aan speelgoed, computerspelletjes of snoep.Nederlandse ouders geven hun kind gemiddeld vanaf zes jaar zakgeld. Dat is ook de leeftijd die het Nibud als geschikte leeftijd adviseert. Rond die leeftijd gaan ze naar groep drie van de basisschool waar ze hun eerste rekenlessen krijgen. Daardoor zullen ze de waarde van geld beter begrijpen.

Lees ook:20 procent 10-jarigen krijg nog geen zakgeld
Lees ook:Zakgeld: wat moeten we er mee? Het NIBUD weet raad!
Lees ook:Wat te doen met zakegeld? Het NIBUD weet raad!
Lees ook:Voed je kind bijtijds financieel op…met zakgeld!
Lees ook:Vroeg starten met zakgeld goed voor financieel besef

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zakgeld maakt kinderen wijs met centjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>