Peuters in een konijnenhok

Mijn mond viel toch wel even open van verbazing toen ik gisteren Man bijt Hond zag. Op kinderdagverblijf De Tuimelaar in Eindhoven staan elf hokken in de tuin, waar de kinderen in te slapen worden gelegd. De hokken lijken een beetje op konijnenhokken. Een soort kamperen, eigenlijk (in de uitzending hadden ze het over ophokken!). En niet alleen als het mooi weer is (misschien wel alleen als het droog is?), maar ook in de winter, "alleen zijn de kinderen dan wel wat dikker aangekleed". De kinderen schijnen er heerlijk in te slapen.

De luchtkwaliteit van scholen en kinderdagverblijven is vaak slecht. Is dit de oplossing?

Het viel mij in elk geval op, dat er een tamelijk drukke weg langs het kinderdagverblijf stond. Dat lijkt me wel prima voor het geluid (kinderen slapen goed van monotone geluiden om zich heen), maar nou niet zo optimaal voor de luchtkwaliteit!

Verder, ach ja, je moet soms even wennen aan een onorthodox idee. Huizen zijn in wezen niet echt erg natuurlijke omgevingen voor mensen. En kamperen is heerlijk. Ik kan me alleen wel voorstellen, dat kinderen die op het kinderdagverblijf buiten slapen, het thuis spaans benauwd krijgen.

PS. Zo’n onorthodox idee is het niet: in Groningen namen moeders hun kinderen vroeger mee tijdens het werken op het land en legden hen te slapen in deze lutjepotjes (Gronings voor ‘kleine kinderen’). Maar ja, het werken op het land in vroeger tijden was vast wel in een stuk schoner luchtklimaat dan in een moderne stad…??? Meer info vind je in het AD.

Ik ben er nog niet uit. Ook lees ik niets over hoe die kinderen dan ‘s nachts thuis slapen. Heb jij een mening? Reageer!

Ook mijn collega van nltaal.blog.nl gaat op het verschijnsel in.

Lees ook:Wat een handige fietsstoel met slaapstand!
Lees ook:Kinderdagverblijfkinderen vaker ziek en vaker in ziekenhuis
Lees ook:Zo slaapt je kind het lekkerst en het rustigst!
Lees ook:Luxe kamperen met Keycamp (vlakbij Dinseyland!)
Lees ook:Scholen kennen een bijzonder beroerde luchtkwaliteit

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Peuters in een konijnenhok

  1. Caroline

    Hier even een reactie op het schrijven “peuters in een konijnenhok”. Wij wonen in de provincie Groningen, waar het fenomeen “babyhuisjes” (inderdaad dus niet bedoeld voor peuters maar voor babies tot ongeveer een jaar) begin twintigste eeuw geintroduceerd werd door een huisarts die van mening was dat babies vaak te weinig van de gezonde buitenlucht meekregen. Omdat mijn ouders vertelden over hun goede ervaringen met zo’n huisje hebben wij zelf ook zo’n huisje gemaakt toen onze oudste dochter geboren werd en inmiddels ligt de tweede er bij droog weer ook heerlijk in te slapen. De babyhuisjes kennen veel voordelen ten opzichte van het in de kinderwagen buiten te slapen leggen van de kleine. Het is namelijk een hele veilige plek waar geen katten, ratten (bij boerderijen relevant) of bijen en andere insecten bij de baby kunnen komen. En ook oudere broertjes of zusjes (of andere kindertjes op de creche) kunnen niet makkelijk bij de baby komen. Voor de ouders betekent dit dat ze er gerust even bij weg kunnen lopen als de baby in het huisje ligt te slapen. Verder is het huisje geisoleerd en ligt de baby er dus heel behaaglijk, tenminste als je het huisje goed neerzet ten opzichte van de wind. Vanwege dat laatste kun je het ook bij vrijwel alle Nederlandse temperaturen in het babyhuisje te slapen leggen, mits je een warm “nestje” maakt voor de baby en het niet te vochtig is buiten.

    Veel babies die onrustig slapen slapen wel heerlijk in zo’n huisje, vanwege alle geluiden om hen heen.

    Het lijkt dus heel raar om een baby in zo’n “konijnenhok” te stoppen (de meeste niet-noorderlingen die bij ons op bezoek komen geloven in eerste instantie ook dat het een grap is), maar in wezen is het een hele praktische en veilige manier om hem of haar toch wat frisse lucht te laten genieten.

    En wat betreft het ‘s nachts slapen hebben wij er nooit problemen door ondervonden. In de eerste plaats is het natuurlijk niet zo dat de kinderen elke dag in het babyhuisje kunnen slapen, omdat het in Nederland gewoonweg te vaak regent. Ook op de creche zullen ze daarom regelmatig in een gewoon ledikantje slapen. In de tweede plaats denk ik dat als een baby al gewend is om ‘s nachts in het eigen bedje te slapen, het daar niet opeens een probleem mee gaat hebben doordat het op de creche overdag soms in een babyhuisje slaapt. Babies die overdag in de kinderwagen slapen hebben doorgaans toch ook geen problemen om ‘s nachts in de wieg te slapen? En in de derde plaats geloof ik – hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt – dat uitgeruste babies en kinderen ‘s nachts beter slapen. Voor sommige kinderen is het heel lastig om op de creche te slapen omdat daar veel meer lawaai en drukte is dan thuis. Een deel van deze kinderen slaapt wel goed in de babyhuisjes en is dus minder vermoeid na een dagje op de creche.

    Al met al waren ze dus helemaal zo gek nog niet begin vorige eeuw op het groninger hoge land!

    Voor meer informatie (incl. bouwtekeningen voor de doe-het-zelver) is de volgende site een echte aanrader:

    http://www.klaasnoordhuis.nl/babyhok.htm

      /   Reply  / 
  2. Christa Nieuwboer Ouderschapscoach

    @Caroline, bedankt voor je uitgebreide uitleg en tip. Ik neem aan dat de huisjes normaliter ook niet langs een drukke weg gezet worden (in de genoemde reportage hoorde ik voortdurend auto’s voorbij scheuren).
    Overigens noem je het als alternatief voor het slapen in de kinderwagen. Ikzelf ben daar als moeder nooit zo’n voorstander van geweest. Probeerde ze altijd op tijd in hun eigen bed te leggen. En daarbuiten natuurlijk inderdaad genoeg te wandelen voor de frisse lucht!
    In de reportage ging het overigens beslist wel om peuters.

      /   Reply  / 
  3. Marjoke

    Opgegroeid in de Randstad, was het fenomeen babyhuisjes mij volkomen onbekend. Maar getrouwd met een Groninger, maakte ik er al snel kennis mee. Wat een super uitvinding! Onze oudste dochter heeft er ingelegen totdat haar middag slaap niet meer nodig was (ruim 2,5 jaar) en ook onze jongste dochter slaapt er elke(!) dag in sinds ze 14 dagen oud was (thuis + op de creche). Rond 13 uur leg ik haar er in, 10 seconden later slaapt ze en om 16 uur maak ik haar wakker omdat er ‘s avonds ook weer geslapen moet worden….. Heerlijk toch. Ze is nu ruim 15 maanden.
    Naast alle genoemde voordelen is het ‘verplicht wandelen voor frisse lucht’ gelukkig geen verplichting meer. Frisse lucht genoeg, wandelen doen we alleen omdat het leuk is.
    Kortom: ik ben echt laaiend enthousiast.

      /   Reply  / 
  4. claartje

    Hallo, ik ben student SPW en op het kinderdagverblijf waar ik nu stageloop werken ze met deze lutjepotjes. Het zijn bedjes waar kinderen in liggen tot ze zichzelf kunnen optrekken of gaan staan want dan moeten ze eruit. Deze kinderen slapen over het algemeen goed in deze bedjes. als we merken dat het kind zich toch niet prettig voelt leggen we het kind gewoon binnen te slapen. Ik heb er alleen maar positieve ervaringen mee. Ik overweeg zelf ook om een keer te starten met een eigen kinderdagverblijf en ik zou heel graag zulke bedjes willen aanschaffen.

    Momenteel ben ik bezig met het schrijven over een scriptie over huilbaby’s en op advies van mijn begeleidster moest ik gaan onderzoeken hoe huilbaby’s erop reageren.
    Ik heb er nog geen echt onderzoek naar kunnen doen maar datgene wat ik heb gezien stemt mij positief.

    met vriendelijke groeten,

      /   Reply  / 
  5. Christa Nieuwboer

    @Claartje
    Interessant! Kom nog eens terug en schrijf me wat als je meer weet? Je kunt het adres vinden via het colofon.

      /   Reply  / 
  6. Toos

    Het bayhokje is een uitkomst, ik ben een Groningse en onze drie kinderen hebben er veelvuldig gebruik van gemaakt.
    Ten eerste is het heerlijk om buiten te slapen, de frisse lucht en de natuurgeluiden om je heen zijn rustgevend, daar gaan volwassen voor naar een zenklooster :-) Ten tweede is het huisje vooral ook veilig, je kindje kan nergens heen, kan er niet uit vallen en er kunnen geen dieren bij je kindje komen. Katten staan er namelijk om bekend om lekker op je kindje haar hals te gaan liggen omdat het daar lekker warm is. Nu kan er niets bij zelfs geen insect. Je kind is beschermd tegen weer in wind onze kinderen lager er zelfs in met een dikke sneeuwbui en met een warm kruikje. Geloof me ze slapen er heerlijk ongestoord en lekker fris in. S’nachts in hun bedje is het geen probleem voor de babys die het gewend zijn is het een normale ritme.
    Wel is het een verkeerde opvatting dat je dan niet meer op je baby hoeft te letten. Natturlijk moet je af en toe kijken of ze zichzelf ook bloot hebben geschopt of dat er andere ongemakken zijn zoals zichzelf eronder spugen of vieze luiers.
    Onze kinderen waren in hun kindertijd echte buiten kinderen met gezonde blosjes op hun wangen en altijdt vol iedeeen maar of dit van het baby huisje komt ………..?? dat mag je zelf in vullen.
    Van mij krijgt het babyhuisje of hokje hoe je het ook wilt noemen een dikke toen en je kent de gezegde, “Ik kom uut Noorden en zelden krijt iets een 10″

      /   Reply  / 
  7. sabine

    Wij hebben ons huisje gekocht bij babyhuisje.nl. Ik kom uit het noorden en merk dat het langszaam aan een trend aan het worden in. Onze kleine slaapt er heerlijk in.

      /   Reply  / 
  8. F.G.E. Veen

    Ook wij hebben een huisje via http://www.Babyhuisje.nl. Ik moest eerst ook wel aan het idee wennen. Het lijkt een beetje raar eerst, maar toen onze kinderopvang ook twee huisje had aangeschaft, hebben wij er ook een gekocht. Sanne was een huilbaby, dus op een gegeven moment zaten we echt met de handen in het haar. Toen bleek dat ze op de kinderopvang wel goed wilde slapen (dus in het babyhuisje!!!!) hebben wij er ook een gekocht.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>