Weer een reden om niet te drinken als je zwanger bent!

Denk honderd keer na voordat je een glas wijn als je zwanger bent achterover slaat! Vrouwen die tijdens een zwangerschap alcohol nuttigen, veranderen daarmee namelijk mogelijk het genoom van de foetus. Dat klinkt niet goed!  Onderzoekers van het Queensland Institute of Medical Research in de Australische stad Herston lieten een groot aantal muizen met een verschillende vachtkleur paren. Vervolgens kregen de vrouwtjesdieren tijdens hun zwangerschap elke dag alcohol voorgeschoteld.
Alle mannetjes die deelnamen aan het experiment hadden twee exemplaren van een gen voor een bruine vacht. De vrouwtjes waren drager van twee genen voor een geelachtige vacht.
Dit zou normaal gesproken leiden tot een voorspelbaar percentage van muizen met een bruine, gele en gemengde vacht.
Maar uit het experiment bleek dat de vrouwtjes twee keer zo veel bruine jongen op de wereld zetten als volgens de wetten van kansberekening mocht worden aangenomen.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Genetics.
Volgens de wetenschappers toont de onverwachte vachtkleur van de muizen aan dat drinken tijdens de zwangerschap kan leiden tot veranderingen in het DNA.
“Het betekent dat de alcohol het genoom van de muizen aantastte en beïnvloedde of bepaalde genen aan of uit werden gezet”, verklaart onderzoeksleidster Suyinn Chong in het Britse tijdschrift New Scientist. Ze vermoedt dat bij mensen eenzelfde mechanisme optreedt als vrouwen alcohol drinken tijdens de zwangerschap.
De alcohol bleek overigens niet alleen van invloed op de vachtkleur van de muizen. Ook de expressie van vijftien genen in de levercellen van de jonge muizen bleken te zijn veranderd als gevolg van de drinkgewoontes van hun moeder. De onderzoekers konden echter niet bepalen op welke manier die genen de functie van de lever beïnvloedden.

Lees ook:Van drinken tijdens je zwangerschap krijg je ettertjes
Lees ook:Weer een reden om niet zwanger te drinken
Lees ook:Van veel eten tijdens je zwangerschap krijg je…een jongen
Lees ook:Hoe meer jij drinkt tijdens je zwangerschap…
Lees ook:Drinken tijdens je zwangerschap kan ECHT niet!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>