Angst onder zwangere vrouwen voor thuisbevallen

Er is veel ongerustheid ontstaan bij zwangere vrouwen door uitspraken van gynaecologen op televisie dat het Nederlands systeem van thuisbevallingen leidt tot onnodige sterfte onder baby’s, aldus  onderzoeker Marianne Nieuwenhuijze van de vakgroep Verloskunde (Midwifery Science) van de Academie Verloskunde Maastricht.Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Zwangere vrouwen zijn al niet zo zeker van zichzelf… Mijn beste vriendinnetje is zwanger en ik heb haar ook met klem verzocht in het ziekenhuis te bevallen. Wel met het recente verhaal van de gynaecologen in gedachten! De verloskundigen houden donderdag een congres in Utrecht waar ze willen benadrukken dat de thuisbevallingen wel veilig zijn. Ze zeggen zich te baseren op wetenschappelijke onderzoeken.
In Nederland sterven meer baby’s vlak voor, tijdens en vlak na de bevalling dan in andere westerse landen. Een stuurgroep van deskundigen presenteert in januari in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid maatregelen om de situatie te verbeteren. Een aantal medisch specialisten stelde eind vorige maand in het televisieprogramma Zembla dat het Nederlandse systeem van thuisbevallen debet is aan de hoge babysterfte. Verloskundigen ontdekken volgens hen vaak te laat dat de bevalling niet goed verloopt; aanstaande moeders worden daardoor te laat naar een ziekenhuis afgevoerd.
Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis, is daar buiten kantooruren vrijwel nooit een gynaecoloog aanwezig. Ook moeten operatieteams, voor bijvoorbeeld keizersnedes, eerst worden opgeroepen. Volgens de artsen gaat daarmee veel kostbare tijd verloren en is dat gevaarlijk voor moeder en kind.
De specialisten vinden bovendien dat baby’s die overtijd zijn in Nederland te laat worden ‘gehaald’. Een zwangerschap duurt normaal 40 weken. In Nederland worden bevallingen na 42 weken kunstmatig opgewekt, terwijl dat in andere landen een week eerder al gebeurt. Juist in die laatste week overlijden volgens de artsen relatief veel van die ‘late’ baby’s.
De verloskundigen weerspreken die conclusies. Volgens woordvoerster Nieuwenhuijze, één van de sprekers tijdens het congres, blijkt uit onderzoek juist dat er in de tweeënveertigste week juist minder kinderen in de baarmoeder sterven dan in de weken ervoor.
Volgens haar geeft dat aan dat verloskundigen juist goed zijn in het inschatten van de risico’s bij ‘late’ zwangerschappen. Ook stellen de verloskundigen dat er juist weinig calamiteiten zijn bij thuisbevallingen. De meeste moeders kijken, aldus Nieuwenhuijze, met grote tevredenheid op de bevalling terug.

Lees ook:Bevallen alleen nog in een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen
Lees ook:Thuisbevallingen steeds minder populair
Lees ook:Nieuwe site voor zwangere vrouwen online
Lees ook:Thuis bevallen net zo veilig als het ziekenhuis
Lees ook:Fikse daling keizersnedes door uitwendig draaien baby

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>