Moeder houdt minst van oudste kind…zeggen ze

De meeste moeders schijnen wel degelijk een favoriete zoon of dochter te hebben, en dat is bijna nooit het oudste kind. Volgens experts kunnen moeders maar moeilijk een band krijgen met hun oudste zoon of dochter, omdat de ervaring moeder te worden 'overweldigend' of zelfs 'ronduit traumatisch' kan zijn. Dat blijkt uit een Brits onderzoek bij 1000 personen. Nou vind ik zeker dat het eerste kind wat meer 'over je heen komt' , maar om nou te zeggen dat ik er daarom minder van hou.. NEE, NEE en nog een NEE!

Het hebben van een favoriet kind is nog steeds een taboe. De meeste vrouwen willen het niet toegeven omdat ze zich schamen en schuldig voelen. Ongeveer één op zes moeders geeft openlijk toe meer te houden van een kind dan van de andere. De helft verpakt het diplomatisch: ze houden evenveel van de kinderen, alleen op een andere manier. Voor één op drie gaat dat niet op: zij zeggen dezelfde liefde te voelen voor elk van hun kinderen. "Moeders moeten weten dat ze niet de enige zijn die worstelen met de gevoelens voor hun kinderen. Het is niet ongewoon dat je met een van je kinderen moeilijker contact kan leggen. Maar er kan aan gewerkt worden", legt Christine Duff uit.

"Meestal hebben vrouwen een onrealistische verwachting van het leven, de liefde en het moederschap. Dat leidt er toe dat ze zichzelf veel te streng beoordelen, met alle gevolgen vandien."

De favoriete kinderen zijn meestal degene die hun ouders weinig problemen opleveren, of met wie de moeder gemakkelijk een band kan vormen. Maar het favorietje zijn is niet altijd de beste startpositie voor de rest van het leven.

"Het favoriete kind wordt vaker verwend, waardoor de onrechtvaardigheid van het leven voor deze kinderen harder aankomt. Ze hebben niet leren vechten. Het niet-favoriete kind daarentegen beseft sneller dat niet alles vanzelf gebeurt, en dat je ervoor moet werken", verklaart sociologe Martine Klett-Davies.

Lees ook:95% ouders heeft een favoriet kind
Lees ook:Als je liever tijd doorbrengt met je oudste…
Lees ook:Kun je meer van het ene dan van het andere kind houden?
Lees ook:In vijf minuten moeder en oma worden: het kan!
Lees ook:Waarom jongetjes veel vrienden hebben, en meisjes liever één vriendin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>