Eczeem bij kinderen kan psychische klachten veroorzaken

Veel kinderen worden in hun eerste levensjaren geplaagd door eczeem. Als de jeuk langer dan twee jaar aanhoudt, zou het kind op latere leeftijd psychische problemen kunnen krijgen. Dat blijkt uit de resultaten van een Duits onderzoek bij zesduizend kinderen. Daar heb ik nooit bij stil gestaan. Dat het lichamelijke problemen op kan leveren lijkt me duidelijk, maar ook geestelijke…nee – dat wist ik niet.  Duitse wetenschappers van het Helmholtz Zentrum in München onderzochten zesduizend kinderen, geboren tussen 1995 en 1998. Ze werden getest met als bedoeling de relatie tussen eczeem en de mentale gezondheid te verduidelijken. De wetenschappers ontdekten dat kinderen die na hun tweede levensjaar nog niet van de huidziekte verlost zijn, meer kans hebben om op latere leeftijd mentale problemen te ontwikkelen. Vooral de ziektes die aan eczeem verbonden zijn, zouden aan de basis liggen van mentale stoornissen.
Zo houdt jeuk kinderen vaak wakker waardoor er slaapproblemen kunnen ontstaan. Ook gezondheidsproblemen zoals hooikoorts en astma zijn mogelijke oorzaken die kinderen psychisch ontregelen als ze ouder zijn. De gedetailleerde bevindingen zijn gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Lees ook:Kinderen op latere leeftijd krijgen niet alleen maar negatief
Lees ook:Kleuter met taalproblemen? Grote kans op ADHD!
Lees ook:Veel autistische kinderen ongediagnosticeerd
Lees ook:Wat de houding van je baby zegt over het IQ
Lees ook:Twee keer per maand vis, vermindert allergiekans bij baby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>