Cursus leren fietsen zonder zijwieltjes

Dit weekend hebben wij een absoluut drama gehad door onze dochter van bijna 6 (!) te leren fietsen zonder zijwieltjes. Ze weigert iedere vorm van hulp en wil het vooral op haar eigen manier (lees alleen) doen. Het gaat op deze manier echter nooit voor haar achttiende lukken, vrezen wij. Ze heeft welgeteld 0 cm los gefietst, is een keer vreselijk gevallen (hoewel…vreselijk…) en wij beginnen er een beetje radeloos van te worden. Toevallig kwam ik net een tekst tegen over een Belgische cursus waar ze je kids leren fietsen zonder zijwieltjes. Toeval? Geloof ik niet. Ik rij er wel voor naar België…desnoods.Het volgende bericht kwam ik tegen: Na de zeer geslaagde edities van de voorbije jaren organiseert de sportregio Vlaams-Brabantse Ardennen, i.s.m. de Sportraad Kraainem op zaterdag 22 mei terug de fietsinitiatie ‘Kijk! Ik Fiets!’ in Kraainem. Tijdens deze initiatiesessie leren kinderen, onder begeleiding van ervaren monitoren, fietsen op twee wielen. Na de sessie ontvangen de ouders de brochure ‘Kinderen op de Fiets.’ Deze brochure staat vol met nuttige fietsinformatie en –tips om thuis verder te oefenen. De kinderen krijgen een veiligheidsvestje en een diploma mee naar huis.
Plaats van afspraak is de speelplaats van de Nederlandstalige Gemeentelijke Basisschool Kraainem (Bricoutlaan 61, 1950 Kraainem). De activiteit gaat door van 14u tot 16u.
Doelgroep zijn kinderen die reeds vlot kunnen fietsen met steunwieltjes
Prijs is € 5 ,cash te betalen bij de inschrijving.

Is het iemand bekend of dit ook in Nederland wordt gehouden?

Lees ook:Win hier op Kinderspul een Mini Viper Alubike van de Loopfietsdiscounter
Lees ook:Kinderspul.blog.nl mag drie Firstbike loopfietsjes weggeven!
Lees ook:ADV: Leer uw kinderen veilig en zelfstandig fietsen
Lees ook:Steeds meer kinderen fietsen slecht
Lees ook:Kleuters moeten meer spelen en minder ‘leren’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Cursus leren fietsen zonder zijwieltjes

 1. jan

  Leren fietsen bestaat uit drie delen
  1. evenwicht
  2. leren sturen
  3. rondtrappen over het dode punt

  1 en 2 leren kinderen niet op een fiets met zijwieltjes integendeel.
  hoe leren ze het dan wel ?, met een loopfiets, ze zetten zich af en gaan steeds harder en houden steeds langer de benen in de lucht

  Ze oefenen hun evenwicht zonder dat ze het in de gaten hebben

    /   Reply  / 
 2. Anne-Marie

  Ons zoontje van 5 hebben laten oefenen op een fiets met zijwieltjes (natuurlijk). Een half jaar terug wilde hij zelf de wieljtes eraf, maar hij kon nog niet fietsen zonder. Toen zijn we een aantal keer met hem gaan “fietsen”: Luuk op de fiets en papa of mama ernaast. We hielden hem aan zijn jas vast, tussen zijn schouderbladen en renden met hem mee naast de fiets (pfffff!). Hij kon zo toch een beetje vertrouwen opbouwen met evenwicht bewaren en rustig remmen en zo. Als hij om dreigde te vallen, werd hij in ieder geval nog door ons overeind gehouden.

  Door omstandigheden heeft hij de laatste acht weken helemaal NIET op de fiets gezeten. Eergisteren hebben we hem zijn fiets weer gegeven en hij reed zo weg!! We wisten niet wat we zagen. Beetje wiebelig nog, maar hij maakt bochten en alles! (Wij trots, natuurlijk). Het scheelt wel dat hij nu eigenlijk wat groot is voor zijn fietsje: hij kan gemakkelijk met zijn voeten bij de grond. Als hij zich nu onzeker voelt, weet hij dat hij in ieder geval met zijn voeten aan de grond kan. We laten hem dus nog even rondknarren op dit fietsje voor hij een nieuwe krijgt.

  Succes met de fietslessen!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>