Homohater uit programma Puberruil van KRO schokt Drents dorp

De 17-jarige Drentse Rolf heeft met zijn niet al te snuggere optreden in het KRO-programma Puberruil de inwoners van Langelo geschokt. In het programma woonde de 17-jarige Drentse Rolf vijf dagen in het gezin van de Iraanse puber Saman. De jongen uit Langelo liet zich in de uitzending laatdunkend uit over buitenlanders en homo's. De KRO kondigde Rolf ook aan als 'een stoere vent die een hekel aan homo's en buitenlanders heeft'. Ik begrijp niet dat je je -als je zo'n instelling hebt- laat lenen voor een dergelijk programma. Dat is vragen om problemen. en hoe voel je je als ouder na zo'n optreden van je zoon? 

Op de forums van zowel het programma als het dorp Langelo zijn hevige discussies losgebarsten over het gedrag van Rolf. "Wij schamen ons voor je" en "Drenthe staat nu negatief op de kaart", staat er onder meer te lezen.

Het forum op de site langelo.info is inmiddels gesloten. De webmaster zag zich hiertoe genoodzaakt wegens de discriminerende scheldkanonnades die voor- en tegenstanders van de Drentse jongen spuiden.

Ook bij het Dagblad van het Noorden, dat een aantal artikelen wijdde aan de uitzending, kwam een groot aantal reacties binnen. "Die jongen haalt de hele provincie Drenthe naar beneden", stelt een lezeres teleurgesteld. Vrienden van Rolf zeggen in de krant dat de KRO in de uitzending een totaal vertekend beeld van hem heeft gegeven.

Dat ontkent de omroep. "We hebben een zeer natuurgetrouw beeld van Rolf geschetst", stelt zegsvrouw José Kager. "Jongeren nemen geen blad voor de mond." Het programma Puberruil draait er juist om dat twee totaal verschillende jongeren meer begrip voor elkaars denk- en leefwereld krijgen. "Rolf heeft ook positieve dingen over buitenlanders gezegd. Het beeld dat hij had is danig bijgesteld: ook dat hebben we getoond."

Het COC vindt het zeer incorrect dat een omroep als de KRO zich laat verleiden om homofobie op een sensationele manier in te zetten om kijkcijfers te genereren. "Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt", merkt voorzitter Frank van Dalen. In het programma Boer zoekt vrouw van de omroep liet ook boer Hans zich expliciet laatdunkend uit over homo's. "Wij herkennen hierin niet het respect dat de KRO in al haar wervingscampagnes wel predikt."

Ook hier is de omroep het niet mee eens. "We volgen in deze programma's juist een proces dat de hoofdpersonen doormaken", legt Kager uit. "Moet je dan uit politieke correctheid commentaar dat die karakters geven over homo's weglaten? Het geeft een substantieel inzicht in hun denkwereld."

Lees ook:Extra URGENT Sinterklaasjournaal op 21 mei: geen feest dit jaar?
Lees ook:Homoboot vol kinderen op volgende gay-pride
Lees ook:Kind krijgt geldboete omdat het ‘homo’ roept
Lees ook:Spaans kind door staat op dieet gezet
Lees ook:Minder televisie kijken: hoe doe je dat?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>