Spelletjessites als spele.nl bevatten zeer gewelddadige games

Ik heb altijd gedacht dat ik het tegen kon houden; mijn kind online. Maar het is niet zo. Ik heb echt moeite mijn zoontje van bijna acht weg te krijgen achter de PC. Hele Star Warsfilms kijkt hij terug en op diverse sites speelt hij spelletjes. En daar waar ik dacht het perfect in de gaten zou houden, moet ik nu schoorvoetend bekennen dat het regelmatig voorkomt dat ik niet weet welk spel hij speelt. En dat dat neit zo slim is van mij, blijkt wel uit een onderzoek van Stichting Mijn Kind Online. Kinderen spelen op internet het liefst korte spelletjes, die ze vinden op spelletjessites. Maar een groot aantal van die sites bevat games die niet geschikt zijn voor kinderen.  Dat stelt stichting Mijn Kind Online naar aanleiding van een onderzoek dat vandaag is gepresenteerd.

Spelletjessites (zoals het populaire spele.nl of elkspel.nl) bieden volgens de stichting games aan die zeer gewelddadig zijn en schadelijk kunnen zijn voor jonge kinderen.  Een op de acht kinderen heeft wel eens een online spelletje gespeeld dat zij eng vonden of waarvan ze schrokken, zo blijkt uit het onderzoek.

Mijn Kind Online vindt dat de websites een leeftijdsclassificatie moeten invoeren. Ook doen ouders er volgens de stichting goed aan met hun kinderen te praten over hun ervaringen en te voorkomen dat kinderen spelletjes spelen met grof geweld. Naar aanleiding van bezorgde reacties van ouders onderzocht de stichting het aanbod van online spellen en de ervaringen van kinderen tussen de 6 en 12 jaar daarmee. Daaruit bleek dat alle 8- tot 12-jarigen op internet spelletjes spelen.  
Van de kinderen van 6 en 7 jaar speelt ongeveer 60 procent online. Ook bleek dat op alle bij kinderen populaire spelletjeswebsites games staan die het stempel 16+ verdienen volgens het PEGI-classificatiesysteem voor games. De sites vermelden die leeftijdsaanduiding niet.

De ondervraagde kinderen beschreven games waarin ze moeten schieten en vechten, waar enorme hoeveelheden bloed te zien zijn, waarbij je poezen moet doodschieten of honden uitlaten die vervolgens onder een auto verongelukken.  “Het realisme in beeld en geluid draagt bij aan het angstige gevoel. Daarnaast geven kinderen duidelijk aan dat het zelf schade moeten toebrengen een vervelende ervaring is, net als het plotseling zien van een onverwacht eng beeld”, aldus de onderzoekers.

Het Nicam (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media), verantwoordelijk voor het PEGI-classificatiesysteem voor games, werkt aan een leeftijdsaanduiding voor dergelijke online spellen. 

Binnen twee maanden moet het bestaande systeem ook geschikt zijn voor korte internetspelletjes, aldus een woordvoerder. “Het Nicam houdt de ontwikkelingen op de markt scherp in de gaten en is bekend met dit probleem. Het hiaat wordt door dit onderzoek van Mijn Kind Online nog eens bevestigd.”

Lees ook:Kinderen hebben nog niet zo veel kaas van internet gegeten
Lees ook:Kinderen geven te makkelijk geld online uit
Lees ook:Ouders hebben geen idee welke games hun kinderen spelen
Lees ook:China pakt internetverslaving jongeren aan
Lees ook:Kinderen kopen veel te makkelijk online games

1 Reacties // Reageer

One thought on “Spelletjessites als spele.nl bevatten zeer gewelddadige games

 1. colin

  de acksie spelen zijn jeust cool maar waar staad ray missie!!!!!!
  laat die kinderen gewoon doen .
  julli wilde dat ook vroeger ook !!!!!!!!!!!!!!!
  man laad die kinderen tog.
  maar sport spelen zijn ook koel hoor
  laat die kinderen gewoon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>