Populairiteit internet onder jongeren neemt af

Het ziet er goed uit voor de vele vierkante oogjes die onze maatschappij telt. Jongeren lijken zich toch meer op andere zaken te richten dan alleen maar de computer. Het aantal uren dat ze internet gebruiken is namelijk het afgelopen jaar gedaaldvan 11,5 uur per week naar 'slechts' 10,4 uur per week, zo blijkt uit de Monitor Internet en Jongeren.

Ook is het percentage dwangmatige internetgebruikers ('internetverslaafden') afgenomen. Vorig jaar gaf 4 procent van de jongeren aan moeite te hebben het internetgebruik onder controle te houden, dit jaar is dat 3 procent. Dat zijn zo'n 25.000 jongeren.

Verder waren ouders het afgelopen jaar strenger ten aanzien van het internetgebruik van hun kinderen dan het jaar ervoor. Ouders stellen meer regels en houden hun kinderen beter in de gaten. De kwaliteit van de communicatie over internetgebruik met hun kinderen is echter verslechterd, aldus de monitor. Jongeren voelen zich tijdens gesprekken over internetgebruik minder begrepen en minder serieus genomen.

Meer dan 70 procent van de jongeren speelt wel eens online spelletjes. Daarvan is 3 procent een dwangmatige 'gamer', die ongeveer 27 uur per week besteedt aan spelletjes spelen op de computer. Vooral jongeren die eenzaam en sociaal angstig zijn, besteden steeds meer tijd aan games.

Online pesten komt nog steeds veel voor, maar is niet gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ruim één op de vier jongeren scheldt minimaal een keer per maand iemand uit op internet. Personen beledigen of totaal negeren komt zelfs vaker voor.

Het jaarlijkse monitoronderzoek Internet en Jongeren volgt het internetgebruik van jongeren in de leeftijdscategorie van 11 tot en met 16 jaar.

Lees ook:Veel jongeren internetten overmatig
Lees ook:Mijnkindonline.nl start campagne Verliefd op internet
Lees ook:China pakt internetverslaving jongeren aan
Lees ook:Worden televisiekijkende kinderen zeldzaam?
Lees ook:We gaan op vakantie en nemen mee…ons tablet!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>