Veel peuters en kleuters hebben slechte tanden

Het is slecht gesteld met de kwaliteit van melkgebitten van peuters en kleuters. Kaakchirurg Ruud Bos van het UMC Groningen zag de afgelopen vijf tot tien jaar steeds meer jonge kinderen met een verrot melkgebit. Een enkele keer moest hij zelfs alle melktanden onder narcose trekken, zegt hij donderdag naar aanleiding van een bericht in het AD. Ik heb dergelijke berichten bij ons op school ook al van kinderen gehoord. Erg hoor… Nou moet ik ook zeggen dat het soms een heel gedoe is om je kinderen braaf de tandjes te laten poetsen. Maar volgens mij is met een beetje discipline EN gematigd snoepen en frisdrank drinken een hoop van deze ellende te voorkomen.Precieze cijfers kan de kaakchirurg niet geven. Het probleem komt volgens Bos onder meer omdat ouders niet controleren of hun kinderen goed poetsen. Ook stoppen ouders hun kind bijvoorbeeld in bed met een zuigfles met limonade, waardoor de tanden de hele nacht blootstaan aan suiker.
Rotte melktanden kunnen ook de kwaliteit van het blijvende gebit aantasten. ”Soms zijn de tanden zo rot dat ook de kaak ontstoken is. Het zuur van de ontsteking tast dan ook het blijvende gebit aan.” De vereniging voor tandartsen en mondhygiënisten Ivoren Kruis heeft geen recente cijfers, maar zegt dat het om een landelijk probleem gaat.

Lees ook:Het is slecht gesteld met de tanden van kinderen
Lees ook:Helft kinderen heeft tandbederf
Lees ook:Helft kleuters heeft slecht gebit
Lees ook:Ouders poetsen tanden van kinderen niet goed genoeg
Lees ook:Laat kinderen niet te snel na het eten tanden poetsen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Veel peuters en kleuters hebben slechte tanden

  1. tanden bleken

    Ik geloof best dat door al dat snoep en zoetigheid het melkgebit hard achteruit gaat maar ik vind het wel vreemd dat zoiets nu pas aan het ligt komt na al die jaren?

      /   Reply  / 
  2. Zelf tanden bleken

    Je kan met peuters en kleuters niet vroeg genoeg beginnen met voorlichting omtrent mondhygiëne.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>