Driejarige meisjes maken zich al druk over hun uiterlijk

Mijn dochter van nu vijf, heeft een jaar geleden al eens een bord patatjes weggeschoven met de mededeling dat ze daar dik van wordt. En gisteren kwam ze thuis met het verhaal dat ze vanaf nu geen rok of jurk meer draagt, maar alleen nog een spijkerbroek omdat haar grote liefde Nick dat stoer vindt en ‘daar op valt’. Ze is geen uitzondering. Meisjes beginnen al op driejarige leeftijd zich zorgen over hun uiterlijk te maken, dat is veel vroeger dan eerder werd gedacht. Uit een recente Amerikaanse studie blijkt wel dat het opgedrongen schoonheidsideaal daar weinig invloed op heeft. De onderzoekers stelden aan een groep kleutermeisjes van drie tot zes jaar vragen over hun lichaamsbeeld nadat ze tekenfilmpjes met vrouwelijke personages toonden. Daaruit blijkt dat meer dan 50 procent zich al zorgen maakt over haar uiterlijk, een derde wilde al gewicht verliezen of van haarkleur veranderen. Maar blootstelling aan beelden van geïdealiseerde schoonheid, zoals prinsessen in tekenfilms, blijken deze bezorgdheid niet te beïnvloeden. De ene groep meisjes kreeg namelijk filmpjes te zien van erg stereotiepe vrouwen als Belle en het Beest. De andere helft kreeg filmpjes waarbij het uiterlijk van het hoofdpersonage minder van belang was als Dora. Maar tussen beide groepen was er geen verschil merkbaar over hun lichaamsbeeld tijdens de discussies achteraf.
31 procent van de meisjes zegt zich altijd zorgen te maken over hun uiterlijk, terwijl 18 procent dit soms te doet. 30 procent van de kinderen zou graag minstens één uiterlijk kenmerk willen veranderen. “We moeten kinderen helpen na te denken over de beelden omtrent schoonheid, zeker het slankheidsideaal, die ze te zien krijgen. We moeten ze aanmoedigen zich vragen te stellen over hoe hun uiterlijk van belang is voor hun eigenwaarde”, aldus professor Stacey Tantleff-Dunn. “We moeten meisjes helpen een positief zelfbeeld te kweken met appreciatie voor veel verschillende soorten van uiterlijkheden.” Uit het onderzoek blijkt dat meisjes zich veel jonger zorgen beginnen te maken over hun lichaam dan eerder werd gedacht. Een eerdere studie gaf 10 jaar aan als het sleutelmoment waarop problemen als anorexia beginnen.

Lees ook:35% meisjes durft nog geen bikini aan
Lees ook:Kinderen maken zicg ernstige zorgen om hun gewicht
Lees ook:Borstvoeding beschermt baby’s niet tegen coeliakie
Lees ook:Kwart jongeren overweegt plastische chirurgie
Lees ook:Meisjes van 7 zien ‘slank zijn’ als schoonheidsideaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>