Kinderen van dikke moeders eerder dood

We weten allemaal dat dik zijn slecht is. Maar dat door jouw obesitas je kinderen er sneller sterven…dat is nieuw voor mij. Zo is hun risico voor hun 55e te sterven, 35 procent hoger dan bij kinderen van vrouwen met normaal gewicht. De nakomelingen van vrouwen met alleen overgewicht, hebben een elf procent verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. De exacte redenen hiervoor zijn niet duidelijk. Voor een studie hebben Schotse wetenschappers gegevens van 28.540 vrouwen geanalyseerd. Zij brachten tussen 1950 en 1976 ongeveer 37.700 kinderen ter wereld. Een vijfde van de moeders was te zwaar, hadden een body mass index (BMI) tussen 25 en 29,9. Zo’n 4 procent had obesitas, met een BMI van 30 of meer.Naast het verhoogde risico op vroegtijdig overlijden, vonden de onderzoekers ook dat kinderen van obese vrouwen een 42 procent verhoogd risico hadden op hart-en vaatziekten. Daarvoor was behandeling nodig in ziekenhuizen. De resultaten suggereren volgens de onderzoeker dat de baarmoeder een aanzienlijk en langdurig effect heeft op de lange-termijn gezondheid van nakomelingen.

De studie is gepubliceerd in het online tijdschrift BMJ. In het artikel pleiten de onderzoekers er voor dat vrouwen die kinderen willen krijgen zorgen dat ze op het juiste gewicht zijn als de zwangerschap begint. Ze wijzen er ook op dat de vroege sterfte ook kan komen doordat moeder verkeerde voedingsgewoontes doorgeeft aan haar kinderen. De reden dat zij te dik is, wordt dan de reden waarom de kinderen te dik worden.

 

Lees ook:Moeder dik? Dan kind eerder dood…
Lees ook:Zorg dat kleuters niet te zwaar worden!
Lees ook:Vrouwen blijvend slanker door geven borstvoeding
Lees ook:Dikke moeders verhogen risico astma kinderen
Lees ook:Dikke moeders verhogen kans op astma kids

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>