Doe je voldoende om je kind geen pester te laten zijn?

Wat doe jij er precies aan om je kind geen pester te laten zijn? Ik zeg ze regelmatig dat het niet de bedoeling is dat ze kinderen pesten of buitensluiten, maar of dat voldoende is weet ik niet. Wij ouders kunnen namelijk een belangrijke rol spelen in het voorkomen van pestgedrag bij hun kinderen, zo blijkt uit recent onderzoek. Als wij bijvoorbeeld snel boos en geërgerd doen, heeft dat grote effecten op het kind.De onderzoekers analyseerden de gegevens van een onderzoek uit 2007. Ze vroegen 45.897 ouders van kinderen tussen 10 tot 17 jaar of hun kind pestte, of het gemeen was tegen anderen. Zo identificeerden ze de factoren die het risico verhoogden of verkleinden dat een kind anderen pestte. Daaruit blijkt dat bij 15 procent van de gevallen sprake was van pestgedrag. Factoren die het risico hierop verhogen zijn emotionele en gedragsproblemen bij het kind en mentale stoornissen bij de moeder.
Andere eigenschappen van ouders die de kans op pestgedrag bij kinderen verhogen zijn regelmatig boos worden en zich geërgerd voelen door hun kroost. Ouders spelen ook een beschermende rol, degenen die ideeën delen en praten met hun kroost en moeders en vaders die vaak de vrienden van hun kind ontmoeten, hebben minder kans op pestende kinderen. “De communicatie tussen ouder en kind en hun betrokkenheid kan een belangrijke invloed hebben op pestgedrag”, aldus onderzoeker Rashmi Shetgiri.

Lees ook:Zo belangrijk zijn de ouders van je kinds vriendjes
Lees ook:Pestende meisjes: hoe laat je ze ophouden?
Lees ook:Tussen twee en zes jaar snel dikker? Grote kans op overgewicht later!
Lees ook:Zorg dat je geen koorts of griep krijgt als je zwanger bent
Lees ook:Ouders straffen kinderen niet…uit angst!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Doe je voldoende om je kind geen pester te laten zijn?

  1. Jan Doggen

    Waar is de referentie naar het onderzoek????
    Naam en link ontbreken….

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>