Als kind ben je veiliger bij lager opgeleiden

Ja, dat had je niet gedacht he? Lager opgeleide ouders treffen meer maatregelen in huis om de veiligheid van hun peuter te verbeteren. Dit blijkt uit promotieonderzoek aan het Erasmus MC in samenwerking met Stichting Consument en Veiligheid. Waar zou dat nou aan liggen???

Ruim 60 procent van de ouders met een lagere opleiding bergt medicijnen en schoonmaakmiddelen op buiten bereik (nee, doe ik niet….stom he? Maar ik ben er 1000% van overtuigd dat mijn kinderen geen fles bleek achterover slaan, vinden ze VIES!) van kinderen en maakt gebruik van traphekjes (dat dan weer wel). Onder hoog opgeleiden blijkt dit ruim 50 procent te zijn. Overigens plaatst slechts 5 procent van alle ouders aan de boven- en onderkant van de trap een traphekje (ook hier moet ik toegeven dat ik in gebreke blijf).

Bovendien blijkt in gezinnen met maar één kind er minder maatregelen te worden genomen dan in grotere huishoudens. Ouders die de maatregelen nuttig vinden en eenvoudig uit te voeren, zullen ook sneller gevaarlijke middelen opbergen en traphekjes plaatsen. Ook voorlichting blijkt een positief effect te hebben. 

Toch is het wel verstandig er iets meer over na te denken en er iets mee te doen. Want jaarlijks lopen 44.000 kinderen letsel op bij een ongeval waarvoor ze medisch behandeld moeten worden. Veel van die ongevallen hadden voorkomen kunnen worden door het plaatsen van traphekjes en het veilig opbergen van medicijnen en schoonmaakmiddelen.

Lees ook:Kinderen favoriet onderwerp op Facebook bij meeste ouders
Lees ook:ADV: Laat je kind niet vallen
Lees ook:4400 kinderen op EHBO wegens voet tussen spaken
Lees ook:Ruim 2100 kinderen op SEH na opdrinken huishoudchemicaliƫn
Lees ook:Roken ook verboden op schoolpleinen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>