‘Vaders hebben recht op twee weken vaderverlof’

GroenLinks heeft vaderdag aangegrepen om te pleiten voor de verruiming van het vaderverlof van twee dagen naar twee weken. Kamerlid Ineke van Gent dient een initiatiefwetsvoorstel hiervoor in, zo laat de partij zondag weten. Mooi voorstel. Helemaal mee eens. Die twee dagen zijn vaak zo hectisch en veel te kort. Ook een vader heeft tijd nodig om te wennen aan de grote omschakeling.

Als het aan GroenLinks ligt, krijgen vaders direct na de bevalling recht op twee weken betaald vaderverlof. Nu is dat twee dagen.

Dat zou te kort zijn om te hechten aan de baby. Nederlandse vaders zouden er in vergelijking met de rest van Europa maar slecht van afkomen: in Denemarken en Groot-Brittannië hebben vaders twee weken verlof, in Finland achttien dagen en in Portugal twintig.

GroenLinks wordt gesteund door vakcentrales FNV en CNV. Op de website van FNV worden steunbetuigingen verzameld, die in het najaar aan het kabinet worden aangeboden. FNV heeft het initiatief 'Superpapa' gedoopt.

GroenLinks heeft voor premier Jan Peter Balkenende (CDA) en vice-premiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) een rompertje gemaakt met de opdruk 'Free papa'. Alle drie zijn ze papa, zo licht de partij het ludieke verzoek om steun te verlenen aan de initiatiefwet toe.

CNV-medewerkers en hun kinderen boden vorige maand voorstellen voor meer ouderschapsverlof aan aan minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie), Het onderwerp staat op de agenda van de participatietop, waarvan de datum nog altijd niet bekend is.

Naast uitbreiding van het zwangerschapsverlof van zestien naar twintig weken en twee weken kraamverlof voor vaders, wil het CNV dat doorbetaald ouderschapsverlof mogelijk wordt.

Lees ook:Langer vaderverlof lijkt er niet in te zitten
Lees ook:40.000 handtekeningen voor papa-petitie Ouders van Nu
Lees ook:Vier weken langer zwangerschapsverlof Nederlandse vrouwen?
Lees ook:Kwart papa’s neemt ouderschapsverlof op
Lees ook:Kinderen krijgen eigen ombudsman

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “‘Vaders hebben recht op twee weken vaderverlof’

 1. J. Schilte

  Free Papa? Ik krijg 2 maanden vrij na de bevalling!

  Vakbonden zijn positief over het voorstel van Groenlinks om vaders na de bevalling niet twee dagen, maar twee weken vrij te geven. Die twee weken zijn dan om je te hechten aan de baby. En bovendien, zegt Groenlinks, is er in die periode genoeg te doen in het huishouden. Ik vind het een goed initiatief en een hele stap in de goede richting. Maar zijn de vakbonden niet veel te snel tevreden?
  Het kan namelijk ook anders. Binnenkort word ik vader en dan krijg ik maar liefst 2 maanden vrij van mijn werkgever. In het afgelopen jaar gingen twee (mannelijke) collega’s mij al voor. Mijn werkgever, het organisatieadviesbureau &Samhoud, is niet bepaald een filantropische instelling. &Samhoud houdt er juist uitermate realistische opvattingen over werk en privé op na. Zij redeneert dat als je je prioriteiten helder hebt, je je werk goed doet en je je werk goed inroostert, je dan goede afspraken kunt maken. En twee weken is dan niet genoeg. Twee maanden is veel realistischer om een hechte band op te bouwen met je kind. Bovendien kun je in deze tijd een solide thuisbasis opbouwen om daarna weer met frisse moed aan de slag te gaan. Zo is de werkgever er ook op de lange termijn bij gebaat. Daarnaast zorgt deze investering van je werkgever in je thuissituatie paradoxaal genoeg ook voor een versterkte band met je werkgever. Mijn collega’s Edwin Winter en Wouter van der Weyden gingen mij voor. Dit zijn hun ervaringen:
  Edwin: “Het is oneerlijk dat mannen er niet voor kunnen kiezen om ouderschapsverlof op te kunnen nemen. De eerste twee maanden in het leven van een kind zijn heel belangrijk in de relatie tussen ouder en kind.”
  Wouter: “Met de geboorte van een kind moet de balans tussen privé en werk opnieuw gevonden worden. Als een man of vrouw daar de tijd voor krijgt, zal hij/zij vervolgens op het werk sneller en effectiever zijn.”
  “Op sommige momenten moet je er gewoon zijn voor je gezin. De geboorte van een kind is zo’n moment. En als de thuissituatie niet goed is, presteer je ook minder op je werk.”
  Voor reacties of vragen, mail naar [email protected]

  Jeroen Schilte
  &Samhoud

    /   Reply  / 
 2. Edde

  Helemaal met je eens, Jeroen, ook twee weken is te weinig. Goede werkgever trouwens! Maar helaas kunnen we het meestal niet aan ze overlaten om dit soort zaken te regelen en moet het vanuit de overheid afgedwongen worden. Dat zag je bijvoorbeeld met de vergoeding voor kinderdagverblijven: voor de werkgevers van moeders was die verplichting er meteen, voor vaders in eerste instantie niet, tot bleek dat veel werkgevers de vrijblijvendheid van de regeling ‘misbruikten’ en niet meebetaalden.

    /   Reply  / 
 3. Edde

  Oops, vergeet ik helemaal: succes tijdens de bevalling en heel veel plezier met de kleine!

    /   Reply  / 
 4. Klaas Strooker

  GroenLinks is dolblij met de steun van minister Rouvoet voor de initiatiefwet vaderverlof. In dit wetsvoorstel stellen Femke Halsema en Ineke van Gent voor om het vaderverlof te verlengen van twee dagen naar twee weken. Vanochtend heeft Rouvoet zich hier op een bijeenkomst in Lelystad bij aangesloten. GroenLinks gaat ervan uit dat minister Rouvoet deze uitspraken namens het hele kabinet gedaan heeft. Ineke van Gent heeft inmiddels opheldering gevraagd aan het kabinet en gaat eIneke_van_gent rvan uit dat het wetsvoorstel nu snel kan worden ingevoerd.

    /   Reply  / 
 5. Jan Hamer

  Wat een klinkklare nonsens, die dagen zou een vader nodig hebben om met zijn kind een band op te bouwen. Heb nog nooit zulke flauwekul gehoord. Ook in deze tijd is het overantwoord, moet je eens kijken welke kosten dat met zich meebrengt, 200 miljoen. Laten we dat liever besteden aan armoebestrijding want dat vind ik wel schandalig dat in ons zogenaamde welvarende land nog enkele honderdduizenden gezinnen onder de armoegrens leven. Ik ben het vaak met je eens Hester, maar dit keer toch niet, ik zie het alleen als een verkapte poging nog meer verlof te krijgen. En we hebben al zoveel vergeleken met andere landen. Zoals gezegd, het argument dat naar voren gebracht wordt vind ik ronduit gezegd ridicuul.

    /   Reply  / 
 6. Lin

  @Jan: in het meest gunstige geval red je het na de bevalling als vrouw zijnde prima. Maar na mijn eerste bevalling lag ik dermate in puin (2 liter bloed verloren tijdens de bevalling), dat een week kraamzorg bij lange na niet voldoende was om alleen voor mijn baby te kunnen zorgen. Toen kon ik nog volledige kraamzorg krijgen, maar in bepaalde gedeelte van het land kan men momenteel niet eens aan de vraag naar kraamzorg voldoen. En krijg je dus het absolute minimum en als je man dus geen vrij krijgt van zijn baas sta je er als moeder zijnde direct na de bevalling dus vrijwel alleen voor.
  Gelukkig kon mijn man destijds vakantie opnemen om voor mij en de baby te zorgen, maar het zou goed zijn als dit bij wet geregeld was.

  Zoveel verlof hebben wij overigens niet in vergelijking met andere landen waar het zwangerschaps- en bevallingsverlof aangaat, hoor!

    /   Reply  / 
 7. Jan Hamer

  Blijkbaar zijn vrouwen tegenwoordig kwetsbaarder dan vroeger, toen kregen ze niet eens zwangerschapsverlof, de mannen sowieso al niet,alleen een ochtend om het kind aan te geven op het stadhuis. Sorry hoor, maar bij mij komt het over als wil men steeds meer een slaatje uit een bevalling slaan. Want het komt er dan wel op neer dat jij een kind wilt en de gemeenschap er voor op mag draaien. Vindt je dat eigenlijk wel fair?

    /   Reply  / 
 8. Lin

  Jan, de meeste vrouwen hadden vroeger geen betaalde baan buitenshuis, dus was er logischerwijze ook geen behoefte aan zwangerschapsverlof. Nog niet zo heel lang geleden stierven er ook behoorlijk wat meer vrouwen en kinderen in het kraambed, dus de situatie van toen zo ideaal was?

  En om die gemeenschap waar jij het over hebt draaiende te houden, zijn kinderen nu eenmaal hard nodig.. als het aan politiek Den Haag ligt zou iedere vrouw er minstens drie moeten baren. Dus om je vraag te beantwoorden: nee, ik zou er geen problemen mee hebben dat mijn man twee weken betaald verlof ‘op kosten van de gemeenschap’ zou hebben om mij de eerste twee weken te helpen.

    /   Reply  / 
 9. Jan Hamer

  Laten we wel zijn Lin, dat vroeger veel vrouwen in het kraambed stierven was niet het gevolg van geen hulp maar van hygiëne. Het ontbreken daarvan was verantwoordelijk voor de kraamvrouwenkoorts en niet omdat er geen hulp was. Je moet de dingen niet uit zijn verband trekken. Ik denk dat de wens om minstens drie kinderen te krijgen uit de pen van de Christen Unie komt, en ook zij gebruiken verkeerde argumenten, het is niet om de maatschappij draaien d te houden maar om tegenwicht te bieden aan de invloed van de islam. Hetzelfde predikte de R.K. Kerk ook, die wilde ook alleen maar veel kinderen om op die manier de meerderheid over andere godsdiensten te krijgen. In Frankrijk heeft men ook gezinnen met weinig kinderen en ook daar draait het leven gewoon door. Ik ben van mening dat wanneer je kinderen wilt hebben dat je dan zelf de verantwoordelijkheid daarvoor moet nemen en niet afschuiven op de gemeenschap. Om dezelfde reden ben ik ook een felle tegenstander van crèches, niet alleen vanwege dat de kosten daarvan door anderen gedragen moeten worden maar vooral omdat je daarmee je kind enorm te kort doet. Triest wanneer men dat als ouder niet beseft, zulke mensen zijn blijkbaar enorm gevoelsarm en denken dat het bereiken van een bepaalde maatschappelijke positie zaligmakend is.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>