Eiceldonoren gezocht: wie helpt andere vrouwen zwanger worden?

De gemiddelde eiceldonor die zich meldt bij UMC Utrecht is een vrouw van 32 jaar met een baan op MBO-niveau in de gezondheidssector, een mannelijke partner en twee kinderen. Dat staat in een publicatie over het profiel van Nederlandse eiceldonoren in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.Het aantal vrouwen dat sinds 2012 eicellen heeft gedoneerd, is relatief laag: van de 339 belangstellenden, hebben 47 een gesprek gehad met de gynaecoloog en zijn 11 overgegaan tot donatie. Volgens het UMC is een belangrijke oorzaak hiervan dat kinderen die zijn geboren na eiceldonatie later contact kunnen opnemen met de donor. Daarnaast is de procedure van donatie belastend en niet zonder risico’s. De wervingscampagne  en de website www.bijzonderewaarde.nl moet het aantal donoren verhogen.

Bij de oprichting van de Utrechtse eicelbank in 2012 waren er nog zorgen dat vooral kwetsbare vrouwen met een lage levenstandaard zich als eiceldonor zouden aanbieden. “Deze zorgen kunnen worden weggenomen. Alle donoren gaven een altruïstisch motief voor de eiceldonatie op”, zegt Annelies Bos, voorplantingsspecialist van het UMC. Het UMC Utrecht geeft een vaste vergoeding van 900 euro per behandeling als compensatie voor de daadwerkelijk gemaakte onkosten.

Lees ook:Eerste eiceldonatiebaby geboren!
Lees ook:Steeds meer jonge kinderen problemen door tattoos
Lees ook:Kook thuis voor Orange Babies
Lees ook:Vrouwen combineren werk en zorg steeds vaker
Lees ook:Sterke afname basisschoolleerlingen in Limburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>