Veel jongeren internetten overmatig

 27 procent van de Belgische jongeren tussen 9 en 16 jaar bezondigt zich af en toe aan overmatig internetgebruik. Ik gok zomaar dat het met Nederlandse jongeren niet heel anders is. In minder dan 1 procent van de gevallen is er sprake van echte internetverslaving, blijkt uit een bevraging van een representatieve steekproef van ruim 1.000 jongeren door het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven. Jongeren brengen gemiddeld 86 minuten per dag online door.Iets meer dan een op de vier ondervraagden antwoordt minstens één keer bevestigend op vragen of bijvoorbeeld hun schoolwerk of sociale activiteit lijdt onder hun internetgebruik, of ze te weinig slapen of maaltijden overslaan. Het overmatige internetgebruik wordt echter pas echt problematisch als het kind op alle vragen bevestigend antwoordt, en dat is bij minder dan 1 procent het geval.
77 procent van de jongeren die in contact komen met onlinerisico’s (seksueel getinte beelden of boodschappen, cyberpesten, schokkende beelden, contact met onbekenden, …) schakelt een vertrouwenspersoon in. Voor ongewenste seksuele beelden is dat 53 procent. ‘Contactrisico’s', waarbij sprake is van communicatie tussen internetgebruikers, leiden het vaakst tot acties zoals de verwijdering van ongewenste berichten (43 procent) of blokkering van de afzender (46 procent). Van ‘contentrisico’s’ trekken jongeren zich minder aan. Zo doet bijvoorbeeld 59 procent niets bij het zien van seksueel getinte beelden.
“De meeste zetten zich hier vrij snel overheen, maar kinderen met weinig zelfvertrouwen en psychologische problemen ervaren dit vaker als vervelend”, aldus de onderzoekers. Zij pleiten ervoor om al van in de lagere school kinderen te tonen hoe ze veilig kunnen internetten en om digitale vaardigheden bij leerkrachten te promoten.

Lees ook:Populairiteit internet onder jongeren neemt af
Lees ook:Kinderen zien teveel seksueel getinte beelden
Lees ook:Online therapie voor seksueel misbruikte jongeren
Lees ook:Crisis lijkt jongeren weinig te doen
Lees ook:Wordfeud voor kinderen niet altijd onschuldig…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>