Kinderen maken online massaal vrienden met vreemden

Het concept ‘vrienden’ zoals het op onder andere Facebook wordt gebruikt, ligt al langer onder vuur. Niet iedereen is een echte vriend, maar een collega, buur, ex-klasgenoot, zakenpartner of vage/oude kennis. Bij tieners gaat het zelfs nog een stapje verder: 1 op 4 ‘vrienden’ blijkt een volslagen vreemdeling te zijn. 1.700 kinderen werden ondervraagd door Ofcom, zo lees ik zojuist op HLN. Ik zal het eens navragen bij mijn zoon die nogal actief op Hyves is. Want als dat inderdaad klopt, dan moet hij maar eens drastisch aan het ontvrienden slaan! 

Dat tieners het niet zo nauw nemen met de onlineregels bleek al uit eerder onderzoek: tot een kwart liegt over de leeftijd om toch op Facebook te raken, waar een minimumleeftijd van 13 jaar geldt.
22 procent van de  8- tot 11-jarigen heeft een profiel op een sociale netwerksite. Gemiddeld hebben ze 92 vrienden, 12 procent hebben ze nog nooit ontmoet. Bij 12- tot 15 heeft 80 procent een sociaal profiel, met gemiddeld 286 vrienden. 25 procent is een vreemde. Online gamen is een van de redenen dat de jongeren in contact komen vreemden van over de hele wereld. Een op drie jongens zei dat ze online spelletjes speelden met mensen die ze niet kenden. Cyberpesten blijft ook bestaan: één op tien van de 12 tot 15-jarigen kreeg er het afgelopen jaar mee te maken. Meisjes zijn 2,5 keer zo vaak het slachtoffer als jongens: 13 tegenover 5 procent.

Lees ook:Jeugd toch voorzichtig met profielen op chatsites
Lees ook:Facebookvrienden met je kinderen? Dan ben je een uitzondering!
Lees ook:Vrienden van vrienden leren kinderen drinken
Lees ook:Helft kids maakt online vrienden
Lees ook:Kinderen online behoorlijk door ouders in de gaten gehouden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>