Te jonge kinderen horen vaker nee als ze film of game willen kopen

Kinderen die een film of game willen kopen, horen vaker nee als ze daar te jong voor zijn. Bioscopen, speelgoedzaken en bibliotheken houden zich het beste aan de leeftijdsgrenzen. Tja, hartstikke goed. Maarre…moet dat nieuws zijn? Hoort dat niet gewoon standaard het geval te zijn? De verbetering is te danken aan de training van personeel over de regelgeving. De naleving is ook verbeterd door overheidscontroles en mogelijke boetes bij overtreding. Dat blijkt uit een onderzoek met mystery shoppers in opdracht van Buro 240a. Uit het onderzoek blijkt dat personeel in 44% van de gevallen verkoop of uitleen aan kinderen weigert als ze niet de juiste leeftijd hebben. In 2009 was de naleving nog veertien procent. Sinds het voorjaar van 2010 voeren opsporingsambtenaren van de overheid overal in het land controles op de naleving van de leeftijdsgrenzen uit in winkels, videotheken, bibliotheken en bioscopen. Bij overtreding kan de rechter een boete opleggen.
De strengere naleving en handhaving zijn het gevolg van de afspraken die winkels, bioscopen, bibliotheken en videotheken eind 2009 hebben gemaakt met het ministerie van Justitie. Zij beloofden in drie jaar te streven naar een naleving van zeventig procent voor de leeftijdsgrenzen van films en games.
De meeste vooruitgang maakten de bibliotheken, waar de naleving steeg van 8% naar 66%. De speelgoedzaken kenden een stijging van 8% naar 52%. De bioscopen kwamen uit op 63%. Hoewel de naleving in gameshops, videotheken en warenhuizen ook is verbeterd, scoren zij het zwakst met 29% (gameshops), 33% (videotheken) en 34% (warenhuizen)

Lees ook:‘Er moet meer onderzoek naar eneveneffecten van ziekte bij kinderen komen’
Lees ook:Achterhoekse jeugd zit niet goed in z’n vel en leeft ongezond
Lees ook:Baby’s naar de crèche brengen is slecht
Lees ook:Hoe voorkom je dat je kind gaat roken? Streng zijn!
Lees ook:Veel ouders willen geen gratis kinderopvang

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>