Nieuw beleid: jonge kinderen als hulp in huishouding bij zieke ouders

SP-Kamerlid Renske Leijten wil opheldering van het nieuwe kabinet over de bezuinigingen op de thuiszorg in Rotterdam. De gemeente wil jonge kinderen van zieke en gehandicapte ouders inzetten als hulp in de huishouding. Nou, daar wil ik eigenlijk ook wel opheldering over! Wat een belachelijke situatie is dat zeg! Kinderen moeten gewoon kind kunnen zijn en deze kinderen hebben het al een stuk zwaarder dan andere kinderen. Hoe bedenken ze dit nou? Volgens de gemeente kunnen kinderen tussen 5 en 12 jaar huishoudelijk werk doen zoals koken en de boodschappen. Leijten: ‘Rotterdam wil dat een kind van zes de aardappels afgiet of met kratten boodschappen sjouwt. Dat lijkt me geen werk voor een kind dat buiten hoort te spelen.’ Juist. Zijn ze helemaal van de pot gerukt!Renske LeijtenGemeenten bepalen sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zelf hoe de thuiszorg georganiseerd wordt. In Rotterdam vindt de wethouder dat mensen, die zorg nodig hebben én kinderen hebben in de leeftijd tussen 5 en 12 jaar, minder recht hebben op zorg. Volgens de wethouder kunnen deze kinderen best taken overnemen van de thuishulp. Het verzet in de Rotterdamse gemeenteraad is groot, maar de wethouder wil het beleid toch doorzetten.
Leijten: ‘De landelijke overheid heeft de verantwoordelijkheid voor thuiszorg bij de gemeenten gelegd. Toch kan ik me niet voorstellen dat de nieuwe minister dit een wenselijke uitvoering vindt van de zorg. Zware zorgtaken leg je niet op de schouders van jonge kinderen: Een kind moet kind kunnen zijn, of je ouder ziek is of niet.’

Lees ook:Bordspel moet Rotterdamse kinderen helpen bij opvoeding
Lees ook:Dyslectische kinderen slapen slecht
Lees ook:Vaders weten weinig van opvoeden
Lees ook:Thuiszorg wil inspringen
Lees ook:Grote steden scoren slechter op Cito-toest dan voorheen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>