Engelse kinderen hebben het flink lastiger met taal dan Nederlandse kids

Engels is de moeilijkste taal voor kinderen. Niet om te leren, maar om ‘van uit’ te leren. Engelse kinderen doen er namelijk drie jaar over om te leren lezen op een niveau dat Nederlandse kinderen in een jaar halen. Fins is de gemakkelijkste taal voor kinderen om te leren. Taalkundige Anniek Vaessen van de Universiteit Maastricht promoveerde onlangs op haar onderzoek naar welke strategieën kinderen toepassen wanneer ze een taal leren en in hoeverre dat per taal verschilt.Vaessen richtte zich op het Nederlands, Hongaars en Portugees. In ieder land onderzocht ze de taalvaardigheden van zes- tot negenhonderd kinderen van ongeveer zeven tot tien jaar oud. Volgens Vaessen zijn twee vaardigheden cruciaal bij het leren lezen. De eerste vaardigheid is de fonologische verwerking, het besef dat een woord uit klanken bestaat. Het tweede aspect is het snel kunnen benoemen van visuele informatie. Als de basis van de fonologische verwerking goed is gelegd, wordt de tweede vaardigheid belangrijk om snel te kunnen lezen. Dat laatste blijkt voor alle drie de talen hetzelfde te zijn.
Een opvallende uitkomst is dat kinderen die een taal leren die onregelmatig is, langer bezig zijn met de fonologische verwerking dan kinderen die een heel gelijkmatige taal leren. Als een letter in het ene woord anders wordt uitgesproken dan in een ander woord, maakt dat het lezen moeilijk. Engels is de meest inconsistente taal. Het woord ‘peak’ en het woord ‘break’ schrijf je bijvoorbeeld allebei met ‘ea’, maar je spreekt het heel anders uit. Dan zijn er ook nog woorden die je anders schrijft, maar met dezelfde klank uitspreekt zoals ‘rose’ en ‘rows’. Daarom zouden Engelse kinderen er drie jaar over doen om te leren lezen op een niveau dat Nederlandse kinderen in een jaar halen. Fins is de meest gelijkmatige taal van Europa, alle 23 letters worden in elke situatie hetzelfde uitgesproken. Nederlands zou volgens Vaessen tussen Engels en Fins in zitten.

Lees ook:‘Leer kinderen al in de kleuterklas Engels’
Lees ook:Nederland kei in herkennen en aanpakken van dyslexie
Lees ook:Ook andere basisschoollessen mogen in Engels, Frans en Duits worden gegeven
Lees ook:Kinderwoordenboek
Lees ook:Pechtold: geef alle kleuters in Nederland Engelse les

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>