We straffen onze pubers amper als ze lastig zijn

Echte straffen doen wij onze pubers niet. Ze mogen hooguit een tijdje niet op internet of moeten ze thuis blijven als ze lastig zijn, zo blijkt uit onderzoek van Jeugd en Gezin over het stellen van grenzen. Mijn kinderen zijn acht en vijf, en soms vind ik straffen al lastig. Je krijgt zo’n grote snavel terug! Hoe erg is dat als het kind een puber is? Ik moet ook nog maar zien wat ik dat doe hoor…De puberjaren zijn voor heel wat ouders lastige momenten: één op de vijf ouders heeft het best wel moeilijk met de opvoeding. 1 op 2 vindt het moeilijk om grenzen te stellen en consequent daaraan vast te houden. Vooral waar ouders minder kaas van gegeten hebben zoals games of internet, zijn de grenzen vager. Idem met huiswerk maken en het opruimen van de kamer.
Waar ouders wel duidelijke afspraken proberen te maken, zijn onderwerpen als seks, drugs en alcohol. Blijkbaar weten ze er zelf genoeg over om aan te geven wat wel en niet kan. Ouders willen gezonde kinderen en net daarom eisen ze duidelijke afspraken.
Ouders hebben feedback nodig. Vooral bij andere ouders met pubers in huis willen ze hun licht opsteken. 80 procent praat over hun opvoeding ook met familie of vrienden. 1 op 5 zou daar liever meer met de school over praten.

Lees ook:Geen glaasje champagne drinken met je tienerkind!
Lees ook:Leer je kind met een gezelschapspel dat roken en drinken slecht is
Lees ook:Vaders missen kennis over opvoeden
Lees ook:Vaders maken kinderen dik
Lees ook:Nibud: 71% van de kinderen tussen 12 en 18 vindt geldzaken lastig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>