Baby’s huilen in melodie die gebruikelijk is voor moedertaal

Heb jij er ooit bij stil gestaan in welke taal jouw baby huilt? Ik niet! Nou schijnt het zo te zijn dat baby’s huilen op de melodie van hun moedertaal. Dat hebben Duitse wetenschappers ontdekt en in het vakblad Current Biology beschreven. „De nieuwgeborenen gebruiken vooral de melodie die typisch is voor hun moedertaal”, aldus de leider van het onderzoeksteam uit Würzberg. Bizar. Ik vind het gewoon als gekrijs klinken, of het nou uit een Franse, een Duitse, een Nederlandse of een Engelse baby komt.De wetenschappers onderzochten zestig baby’s van drie tot vijf dagen oud uit Duitsland en Frankrijk. Microfoontjes registreerden het babygehuil, dat door een computer geanalyseerd werd. Duitse baby’s beginnen vaker op maximale toonhoogte te huilen en zwakken dat af. Bij Franse baby’s is dat andersom. De Franse taal heeft een ander ritme dan bijvoorbeeld Nederlands of Duits en dat is aan het huilen te horen. De onderzoekers hopen dat de ontdekking mogelijk kan helpen een spraakgebrek vroegtijdig op te sporen.

Lees ook:Baby’s kunnen in je buik al woorden ‘leren’
Lees ook:Hup Hap
Lees ook:Waar blijven de baby’s in Duitsland?
Lees ook:En onze baby heet: SARKOZY!
Lees ook:ONgeboren baby’s onderscheiden al smaken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>