Ouders gaan eerder met zoon dan met dochter naar huisarts

Kinderarts in opleiding Brita Jong die 24 januari promoveert heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van ouders en huisartsen. Er komen wat opvallende zaken uit haar onderzoek naar voren. Wist je bijvoorbeeld dat ouders eerder met hun zoon dan met hun dochter naar de huisarts gaan? Zal het 'piepen' er bij kleine jongetjes dan ook al net zo in zitten als bij grote mannen? 

De helft van de kinderen jonger dan een jaar gaat naar de huisarts in verband met luchtwegklachten. De arts schrijft in 40 procent van de gevallen medicijnen voor terwijl de klachten meestal vanzelf overgaan. 

In het onderzoek van De Jong blijkt de helft van de 1500 onderzochte kinderen naar de huisarts te gaan met klachten als hoesten of piepen. Volgens de Jong gaan buitenlandse moeders en moeders met een aanvullende verzekering eerder met hun kind naar de huisarts.

Ook ouders van wie het kind op de crèche zit komen vaker, aldus de Jong. Ook blijken ouders eerder met een zoon dan met een dochter naar de huisarts te gaan.

Uit het onderzoek van De Jong blijkt verder dat 40 procent van de kinderen die bij de huisarts komt medicijnen krijgt voorgeschreven. Meestal antibiotica en/of een anti-astma medicijn. Ook hier beïnvloeden eigenschappen van kind, ouder en huisarts het voorschrijfgedrag.

Jongens en kinderen die op een crèche zitten hebben een grote kans om een voorschrift te ontvangen. Het hebben van een moeder met hoge opleiding of oudere moeder vormt ook een verhoogd risico, aldus De Jong.

Lees ook:Artsen veel te scheutig met antibiotica bij kinderen
Lees ook:Aankomende moeders onzeker over medicijngebruik
Lees ook:Sinterklaascadeautjes de recycling in
Lees ook:Moeder houdt minst van oudste kind…zeggen ze
Lees ook:Zwangeren vaak te laat bij verloskundige

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>