Getalenteerde sportievelingen vaker dan gemiddeld naar VWO

Is je kind bovengemiddeld sportief en blinkt hij er nog eens in uit ook? Dan hoef je je niet langer druk te maken over zijn of haar schoolprestaties. Sportieve toptalenten volgen namelijk veel vaker dan gemiddeld een vwo-opleiding, zo blijkt uit onderzoek dat de sectie Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen deed in samenwerking met NOCNSF.

Uit het onderzoek blijkt dat 38 procent van de Nederlandse sporttalenten een vwo-leerling is. Het percentage toptalenten dat een vwo-opleiding volgt is hoog in vergelijking met het landelijke gemiddelde van circa 16 procent. Ook wanneer gekeken wordt naar schoolprestaties van jonge getalenteerde voetballers, blijkt dat circa 30 procent op het vwo zit. Het onderzoek is uitgevoerd onder 595 sporttalenten in de leeftijd van twaalf tot twintig jaar.

Algemene vaardigheden spelen een sleutelrol in het behalen van de goede prestaties van de talenten. Dit geldt niet alleen in de sport, maar zeker ook voor hun schoolprestaties. Zo blijken de talenten zich te onderscheiden in bijvoorbeeld plannen en daarnaast zijn ze bovengemiddeld gemotiveerd in sport- en schoolgerelateerde taken.

De uitslag van het onderzoek leidt tot twee interessante conclusies, aldus de onderzoekers. De gevonden resultaten kunnen bijdragen aan een betere begeleiding van getalenteerde atleten in de combinatie sport en school. Verder onderstrepen de uitkomsten van dit onderzoek het grote belang van sport, ook voor gewone kinderen.

Lees ook:Sportende kinderen presteren stukken beter op school
Lees ook:Sporten verbetert schoolprestaties van kinderen
Lees ook:Laat kinderen sporten en maak ze beter op school!
Lees ook:Ouders gaan eerder met zoon dan met dochter naar huisarts
Lees ook:Geen andere studiekeuze door recessie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>