Eerste richtlijnen voor kinderen met astma tot stand gekomen

Behandel eerst de ontsteking, lang werkende luchtwegverwijders dienen niet voortijdig te worden gebruikt. Over dat advies voor astma bij kinderen zijn specialisten het eens geworden. De eerste richtlijnen voor de behandeling van kinderen met astma kwam deze week tot stand tijdens het congres van de European Academy of Allergology and Clinical Immunology (EAACI) in Gothenburg.

De combinatie van luchtwegverwijders met cortico-steroïden moet terughoudend worden gegeven, stelt de richtlijn. Voor kinderen met een lichte chronische astma is een inhaler met cortico-steroïden als eerste optie aan te bevelen.

"Kinderen met astma zijn fundamenteel anders dan volwassenen met astma", stelde Ulrich Wahn van de Humboldt Universiteit in Berlijn vast.  "Hun longen ontwikkelen zich nog, hun immuunsysteem is in verandering en de kleine luchtwegen raken eerder verstoord."

Voor kinderen tot twee jaar zijn er aparte richtlijnen. "Bij hen is de diagnose en de behandeling het moeilijkst omdat astma in deze leeftijdgroep nog maar weinig is onderzocht", zei wahn.

"Maar astma begint juist vaak op deze leeftijd." Daarom moeten hun ouders extra attent zijn op omstandigheden die een astma-aanval kunnen uitlokken: de aanwezigheid van huisdieren, huismijt en vooral tabaksrook. Astmalijders, jong en oud, hebben in eerste instantie behoefte aan een luchtwegverwijder die onmiddellijke verlichting geeft bij benauwdheid. Die bestrijdt echter alleen de symptomen.

Ze onderschatten de oorzaak van hun klachten: de ontsteking van hun longen. Een ontstekingsremmer pakt het gezwollen slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen aan.

Lees ook:Behandeling van kinderen met astma schiet vaak tekort
Lees ook:Overgewicht verhoogt kans op astma bij kinderen
Lees ook:Nieuwe ademtest om foutieve diagnose ‘astma’ te voorkomen bij kinderen
Lees ook:Baby- en peuterzwemmen leidt tot meer astma
Lees ook:Vaccin voor jonge kinderen met verhoogde kans op astma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>