Vaders maken kinderen dik

Afstandelijke, gereserveerde vaders die geen duidelijke eisen stellen aan hun nageslacht, hebben vaker dikke kinderen dan vaders die meer met hun kinderen bezig zijn, zo blijkt uit een Australisch onderzoek onder 5000 jongeren. Het onderzoek dat deze week in Toronto werd gepresenteerd, vergelijkt de Bodymass Index (BMI) van 4- en 5-jarigen met het gedrag van de ouders richting hun kinderen.

 

Vaders die duidelijke grenzen stellen, hebben kinderen met een lager BMI, zeggen de onderzoekers. Ook hebben deze kinderen later minder kans op overgewicht of zwaarlijvigheid.

Moeders krijgen vaak de schuld voor de obesitas van hun kinderen, maar deze studie suggereert dat er voor meer effectieve preventie misschien meer gefocust moet worden op de hele familie. De opvoedstijl van moeder heeft maar een kleine impact op het gewicht van het kind. De onderzoekers ontdekten dat 40 procent van de ondervraagde moeders en meer dan 60 procent van de vaders zelf te dik zijn.

Kinderobesitas neemt toe in Australië. Meer dan 20 procent van de jonge kinderen kampt met overgewicht of obesitas. Volgens een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen is in Nederland bijna 15 procent van de vierjarige kinderen te dik. Hiervan heeft 4 procent echt te kampen met overgewicht. Tachtig procent van de ouders zou niet zien dat hun kind te zwaar is. Ook consultatiebureaus blijken het overgewicht niet juist in te schatten.

Ik vind het niet een echt schokkende uitkomst. Het lijkt mij meer dan logisch dat ouders die streng zijn en duidelijke grenzen stellen hun kinderen met meer discipline opvoeden. En dat er in dat soort gezinnen minder gesnoept wordt, lijkt me een logisch gevolg…

Lees ook:We straffen onze pubers amper als ze lastig zijn
Lees ook:Zorg dat kleuters niet te zwaar worden!
Lees ook:Slecht slapende kleine kinderen grotere kans op overgewicht
Lees ook:Geen glaasje champagne drinken met je tienerkind!
Lees ook:Vaders missen kennis over opvoeden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>