Eén op de acht jongeren wekelijks dronken

Maar liefst tweederde van de Twentse jongeren zegt meer te drinken dan de norm voor verantwoord alcoholgebruik, meldt de Tubantia. Een op de acht geeft aan minstens een keer per week aangeschoten of dronken te zijn, zo blijkt uit een groot onderzoek onder 1400 jongeren in Enschedese uitgaansgelegenheden. Ze weten 'm dus flink te raken in Tukkerland!

De politie Twente, de GGD Twente, instelling voor verslavingszorg Tactus en de Vereniging Horeca Stad Enschede lieten afgelopen zomer het alcohol- en condoomgebruik van Twentse jongeren onderzoeken. Groepjes jongeren ondervroegen in totaal 1400 leeftijdsgenoten tijdens het uitgaan.
Ook werd hun per email gevraagd een vragenlijst op internet in te vullen. Uiteindelijk gebeurde dat laatste door 241 jongeren, die een gemiddelde leeftijd hadden van twintig jaar.

De resultaten van het onderzoek werden gisteren gepresenteerd aan de bestuurders van de Regio Twente. Die toonden zich vooral bezorgd over de resultaten.

Het merendeel van de ondervraagde jongeren blijkt namelijk flink meer te drinken dan de norm voor verantwoord alcoholgebruik (drie standaardglazen per gelegenheid voor meisjes, vijf voor jongens). Ze zeggen bovendien niet van plan te zijn om anders met alcohol om te gaan. Verder denkt eenderde van de jongeren risico te lopen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa).
Het in het vervolg meenemen van een condoom tijdens het uitgaan, is voor de meerderheid van de ondervraagde jongeren (62 procent) waarschijnlijk of zeker geen optie. Meisjes gaven vaker aan dat ze geen condoom gebruiken omdat ze er niet over durven te beginnen.
Ook vaste verkering en het gebruik van de pil werden door de meiden vaak als reden genoemd om geen gebruik te maken van een condoom als voorbehoedsmiddel.
Wethouder E. Wallinga (Zorg en Welzijn) van de gemeente Enschede, die de resultaten gisteren in ontvangst nam, onderstreepte het belang van goede voorlichting.
‘Jongeren in Twente drinken helaas meer dan de gemiddelde jongere in Nederland en soms ook nog erg veel op één avond. Uit onderzoek is bekend dat alcoholgebruik bij jongeren schade toebrengt aan de hersenen. Daarbij komt het roekeloze gedrag dat vaak volgt op te veel drinken, waaronder onveilig vrijen.’
Hoewel het alcoholgebruik onder jongeren niet is afgenomen, spreken de initiatiefnemers van het onderzoek toch van een succes. Volgens hen is het gesprek op gang gebracht en is een deel van de jongeren bewuster bezig met alcohol- en condoomgebruik.

Waarschijnlijk zal de onderzoeksmethode – jongeren ondervragen jongeren – ook in andere Twentse gemeenten worden toegepast.

Lees ook:De zoveelste anti-alcoholcampagne voor jongeren: zal het helpen?
Lees ook:Ouders veel te gemakkelijk over alcohol
Lees ook:Geen glaasje champagne drinken met je tienerkind!
Lees ook:Jeugd slaat drank in
Lees ook:Teken een contract met je kind tegen alcohol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>