Er moet veel meer gedraaid worden bij een stuitligging

Niet echt het bericht dat je wilt horen als je nog ligt bij te komen van een keizersnede na een stuitligging, maar waarschijnlijk…is het helemaal niet nodig geweest! Verloskundigen en gynaecologen zouden namelijk vaker moeten proberen een baby in stuitligging van buitenaf naar de hoofdligging te draaien en daarmee kunnen veel onnodige keizersnedes worden voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek waarvan het natuurwetenschappelijk instituut TNO de resultaten maandag heeft bekendgemaakt.Ongeveer 3 procent van de baby’s ligt aan het einde van de zwangerschap in stuitligging. In een kwart van de gevallen wordt niet geprobeerd het kind te draaien, terwijl uit het TNO-onderzoek blijkt dat bij een succesvolle poging daartoe, de kans op een normale bevalling verdrievoudigt.
Volgens TNO zijn zowel zorgverleners als aanstaande ouders onvoldoende bekend met de mogelijkheid een baby in stuitligging uitwendig te draaien.
De methode is veilig en effectief en kan gezondheidswinst opleveren voor moeder en kind, aldus het onderzoeksinstituut.

Lees ook:Keizersnede vaak onnodig uitgevoerd
Lees ook:Zelf in stuitligging geboren? Vergote kans dat je kind ook zo komt!
Lees ook:Fikse daling keizersnedes door uitwendig draaien baby
Lees ook:Stuitligging? Keizernede het allerveiligst!
Lees ook:Wee├źnremmer helpt toch niet, zoals gedacht, bij stuitligging

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>