Keizersnede vaak onnodig uitgevoerd

Keizersnede bij stuitligging is vaak onnodig. Via een uitwendige behandelmethode kan 46 procent van de zwangere vrouwen geholpen worden zonder dat een operatie nodig is, aldus het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een onderzoek van gynaecologen en verloskundigen uit het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. als het even kan denk ik toch dat ik voor een natuurlijke bevalling zou kiezen. Draaien dus, die baby!

Normaal gesproken ligt een baby aan het eind van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden. Bij 3 tot 5 procent van de vrouwen heeft de foetus een stuitligging.

De onderzoekers ontwikkelden al vijf jaar geleden een methode om de baby met stuitligging naar hoofdligging te draaien. Hierbij wordt de stuit uit het bekken geduwd, terwijl een tweede arts het hoofdje naar de bekkeningang duwt. Een stuitligging komt ongeveer 8000 keer per jaar voor.

De methode werd in de periode 2004-2006 uitgevoerd bij 209 vrouwen, bij 46 procent was het succesvol. Het aantal keizersnedes bij stuitligging is de afgelopen jaren fors toegenomen, van 50 procent in 2000 tot 80 procent in 2006.

Keizersnedes verhogen echter de kans op overlijden en op complicaties bij toekomstige zwangerschappen. Bovendien is een keizersnede duur: circa 5500 euro.

Lees ook:Er moet veel meer gedraaid worden bij een stuitligging
Lees ook:Fikse daling keizersnedes door uitwendig draaien baby
Lees ook:Wee├źnremmer helpt toch niet, zoals gedacht, bij stuitligging
Lees ook:Zelf in stuitligging geboren? Vergote kans dat je kind ook zo komt!
Lees ook:Meer over de keizersnede

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Keizersnede vaak onnodig uitgevoerd

  1. Rich Robinson

    Keizersnede vaak onnodig uitgevoerd | Kinderspul is a nice post, thank you for sharing this enlightening news. It is always good when you can not solely be informed, but also be entertained! I’ll visit your blog repeatedly for the most recent articles.

      /   Reply  / 
  2. Bennie Inoue

    Thanks for one more great article. I wish to thank you for the efforts you have made in writing this article Keizersnede vaak onnodig uitgevoerd | Kinderspul. I hope for more from you in the future as well.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>