Hoe jonger de vader, hoe groter de kans op problemen

Je zou toch denken dat je er goed aan doet een beetje bijtijds aan kinderen te beginnen. Maar dat is dus niet helemaal het geval. Want niet alleen jonge moeders hebben vaker problemen met de gezondheid van hun kroost, ook de leeftijd van de vader blijkt van invloed. Hoe jonger pa, hoe meer kans op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of vroegtijdig overlijden. Wat daar de oorzaak van is?

Met name vaders jonger dan twintig jaar lopen meer kans om tegen deze problemen aan te lopen. Dat blijkt uit een Canadese studie naar 2,6 miljoen baby's die tussen 1995 en 2000 zijn geboren in de Verenigde Staten. De gezondste baby's die werden geboren, hadden een vader ouder dan twintig jaar oud.

Al eerder bleek de leeftijd van de moeder van invloed, maar waarom ook de leeftijd van de vader van belang is, weten de onderzoekers nog niet. Ze sluiten een biologische reden niet uit, maar ze vermoeden dat het te maken heeft met de relatie met de moeder van het kind. Over het algemeen lijken jonge vaders minder meevoelend en bieden ze minder steun aan hun partner. Ook hebben ze vaker minder geld en een lagere opleiding en kunnen op die manier hun gezin minder goed ondersteunen.

 • Reacties op dit bericht? Mail de redactie.
 • Altijd op de hoogte met de gratis NU.nl/nieuwslezer
 • Onderweg op de hoogte blijven? Ga naar NU.nl/pda
 • NU.nl homepage
  • –>

   Lees ook:Kinderen van oudere vader lelijker…
   Lees ook:Tienermoeders hebben grotere kans op autistisch kind
   Lees ook:Vader wil meer tijd voor de kinderen
   Lees ook:Kinderen van oudere vaders vaker ADHD en verslavingen
   Lees ook:Kinderen van gescheiden ouders gaan zelf ook vaak scheiden

   2 Reacties // Reageer

   2 thoughts on “Hoe jonger de vader, hoe groter de kans op problemen

   1. harry

    Echt bullshit dit. ik heb 2 gezonde jongens en dat terwijl wij beiden 22 zijn

      /   Reply  / 
   2. De Meisjje(LL)

    BULLLTSHIIT..
    WAAR SLAAT DIIT NOU OP.!
    MET JE JONGER PF NOG NOOIT VAN GEHOORD..!
    ZE BEDOELEN ZEKER HOE OUDER,
    PFF :MOE:

    X.

      /   Reply  / 

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

   Naam

   Website

   Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

   De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>