Kleuter met taalproblemen? Grote kans op ADHD!

Wetenschappers hebben ontdekt dat taalvaardigheden al in de kleutertijd latere problemen op het gebied van ADHD kan voorspellen. Ze bestudeerden120 peuters gedurende een aantal jaar, en volgden de taalcapaciteiten van de kinderen en hun gedrag op de voet. De onderzoekers hadden na afloop een duidelijke boodschap voor ouders: wiens kind op 3,5 jaar taalproblemen of -achterstand ondervindt, zoekt beter professionele hulp. Ze vonden immers een duidelijk verband tussen de capaciteiten en gedragsproblemen. De wetenschappers waarschuwen dat de achterstand kan wijzen op de ontwikkeling van ADHD of gelijkaardige stoornissen.Jonge kinderen gebruiken taal immers al van in de kleutertijd om hun eigen gedrag en acties te reguleren en onder controle te houden. Kleuters die een achterstand in taal oplopen, kunnen dus ook op gedragsvlak moeite hebben om de eigen houding te begrijpen en aan te passen. De dokters waarschuwen echter dat ieder kind op zijn eigen tempo ontwikkelt, en dat ouders niet meteen naar de arts moeten rennen als hun peuter wat trager is als zijn klasgenootjes. Een kind met achterstand hoeft ook niet per se een gedragsstoornis te ontwikkelen. Toch raden ze aan om een kind dat 3,5 is en zijn leeftijdsgenootjes nog niet heeft bijgebeend, te laten onderzoeken. “Als we dan al kunnen ingrijpen, kunnen we latere problemen misschien helemaal vermijden”, klinkt het.

Lees ook:Kids met ADHD ook later meer problemen
Lees ook:Huilbaby’s van nu later probleemkinderen
Lees ook:Lastige baby’s worden later tirannen
Lees ook:Basisschoolleerlingen hebben negen uur slaap nodig
Lees ook:Bestrijdingsmiddelen op fruit kunnen ADHD bij kids veroorzaken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>