Astma voorkomen? Laat je kindje op dierenvacht slapen!

Leg je kind te slapen op een dierenvachtje! Want als kinderen in de eerste drie maanden van hun leven slapen op dierenhuid, zoals een schapenvacht of dekens van paardenhaar, hebben ze op 6-jarige leeftijd 79 procent minder kans op astma. Dat is nog eens een aanzienlijk getal! Waarschijnlijk bieden microben in dierenvachten kinderen bescherming tegen de longziekte, zo hebben Duitse onderzoekers bekendgemaakt op een congres van de European Respiratory Society. De wetenschappers verzamelden vanaf 1998 informatie over de gezondheid van 2.441 baby’s. Iets meer dan de helft van de kinderen sliep destijds op verzoek van de wetenschappers enkele maanden op een dierenvacht. Deze kinderen bleken op latere leeftijd gemiddeld genomen minder vaak astma en aanverwante aandoeningen te ontwikkelen. Zelfs op 10-jarige leeftijd was het effect nog meetbaar. De kinderen die als baby op dierenhuiden hadden geslapen, hadden in deze fase van hun leven nog steeds 41 procent minder kans op astma dan leeftijdsgenoten die nooit op een vacht hadden geslapen. Volgens hoofdonderzoekster Christina Tischer zijn de uitkomsten van het onderzoek goed verklaarbaar. “Eerdere studies hebben al aangetoond dat microben in agrarische omgevingen opgroeiende kinderen kunnen beschermen tegen astma”, verklaart ze. Blootstelling aan specifieke bacteriĆ«n zou ervoor zorgen dat de luchtwegen van kinderen minder gevoelig worden en minder snel allergische reacties vertonen.
“Een dierenhuid zou wel eens een reservoir kunnen zijn van dit soort microben”, aldus Tischer.

Lees ook:Vier maanden borstvoeding kan astma voorkomen
Lees ook:Neem een hond en voorkom astma bij je kind
Lees ook:Geef baby’s havermout en verklein de kans op astma
Lees ook:Slaap als je zwanger bent op je linkerzijde!
Lees ook:Overgewicht verhoogt kans op astma bij kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>